Άδεια από τη ρυθμιστική αρχή γονιμότητας πήραν βρετανοί επιστήμονες για να πραγματοποιήσουν γενετική τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων. Είναι η πρώτη φορά που μια χώρα συζητάει την επέμβαση στο DNA εμβρύων και την ενέκρινε.

Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο και έχει ως στόχο να παρέχει βαθύτερη κατανόηση για τις πρώτες στιγμές της ζωής του ανθρώπου.

Όλα βεβαίως θα γίνουν εργαστηριακά: Θα είναι παράνομο για τους επιστήμονες να εμφυτεύσουν τα τροποποιημένα έμβρυα σε μια γυναίκα.

Όμως η διαμάχη έχει ήδη ξεκινήσει καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι η έρευνα ανοίγει την πόρτα για την «κατασκευή» γενετικά τροποποιημένων ανθρώπων κατά παραγγελία. Το DNA είναι το… manual της ζωής – οι οδηγίες για την κατασκευή του ανθρώπινου σώματος. Η γενετική τροποποίηση επιτρέπει την επέμβαση και τη χειραγώγηση του DNA.

Σε μία παγκόσμια πρωτιά, επιστήμονες πέρυσι στην Κίνα ανακοίνωσαν ότι είχαν πραγματοποιήσει γονιδιακή παρέμβαση σε ανθρώπινα έμβρυα, για να διορθώσουν ένα γονίδιο που προκαλεί μια ασθένεια του αίματος.

Ο καθηγητής Robin Lovell-Badge, επιστημονικός σύμβουλος της ρυθμιστικής αρχής γονιμότητας της Μεγάλης Βρετανίας, δήλωσε στο BBC: «Η Κίνα έχει κατευθυντήριες οδηγίες, αλλά συχνά είναι ασαφές ποιες ακριβώς είναι, μέχρι οι επιστήμονες να κάνουν κάτι και να βρεθούν σε μια αχαρτογράφητη περιοχή. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η γενετική τροποποίηση πέρασε μέσα από το ρυθμιστικό σύστημα ώστε να εγκριθεί».

Τα πειράματα θα διεξαχθούν κατά τις πρώτες επτά ημέρες μετά τη γονιμοποίηση. Σε αυτό το χρονικό διάστημα περνάμε από ένα γονιμοποιημένο ωάριο σε μια δομή που ονομάζεται βλαστοκύστη, που περιέχει 200-300 κύτταρα.

Η Δρ Kathy Niakan θα είναι επικεφαλής της έρευνας, η οποίος ερευνά την ανθρώπινη ανάπτυξη εδώ και μια δεκαετία. Η ερευνήτρια εξήγησε γιατί είχε κάνει αίτηση για την επεξεργασία ανθρώπινων εμβρύων: «Θα ήθελα πραγματικά να κατανοήσουμε τα γονίδια που απαιτούνται ώστε ένα ανθρώπινο έμβρυο να αναπτυχθεί επιτυχώς σε ένα υγιές μωρό. Κάτι τέτοιο είναι σημαντικό, επειδή οι αποβολές και η υπογονιμότητα είναι εξαιρετικά συχνές, αλλά δεν είναι πολύ κατανοητές».

Σε κάθε 100 γονιμοποιημένα ωάρια, λιγότερα από 50 φθάνουν στο στάδιο της βλαστοκύστης, 25 εμφυτεύονται στη μήτρα και μόνο τα 13 θα αναπτυχθούν πέραν των τριών μηνών.

Στο στάδιο της βλαστοκύστης, μερικά κύτταρα οργανώνονται για την εκτέλεση συγκεκριμένων ρόλων – κάποιοι θα σχηματίσουν τον πλακούντα, άλλα το λεκιθικό ασκό και άλλα τελικά μας. Πώς και γιατί γίνεται αυτό είναι άγνωστο, όμως αλλά ορισμένα τμήματα του DNA μας είναι ιδιαίτερα ενεργά σε αυτό το στάδιο. Είναι πιθανό αυτά τα γονίδια να καθοδηγούν την πρώιμη ανάπτυξή μας, αλλά είναι ασαφές τι ακριβώς κάνουν ή τι πάει στραβά σε μια αποβολή.