Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι εντείνει τη δράση του κατά των κρουσμάτων μικροκεφαλίας στη Λατινική Αμερική, τα οποία συνδέονται με τον ιό Ζίκα. Από κοντά και η UNICEF που συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις  των χωρών στις οποίες έχει ξεσπάσει επιδημία, ώστε να κινητοποιηθούν οι κοινότητες για να προστατευθούν από τη μόλυνση.

Ο Άντονι Κοστέλο, ειδικός του ΠΟΥ, επισήμανε ότι η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ εκπονεί «κατάλληλες κατευθυντήριες οδηγίες» για τις εγκύους και συγκεντρώνει ειδικούς για να επεξεργαστούν έναν ορισμό για την μικροκεφαλία, στον οποίο θα περιλαμβάνεται μια προκαθορισμένη μέτρηση για το κεφάλι των μωρών.

Έχει ουσιαστική σημασία μια «μαζική δέσμευση της κοινωνίας» σε περιοχές στις οποίες μεταφέρεται ο ιός Ζίκα από τα κουνούπια και η ταχεία ανάπτυξη διαγνωστικών εργαλείων, καθώς η δημιουργία ενός εμβολίου κατά του ιού μπορεί να χρειαστεί χρόνια, υπογράμμισε επίσης.

Η Δρ. Heather Papowitz, Ανώτερη Σύμβουλος της UNICEF για την Υγεία σε Έκτακτες Καταστάσεις δήλωσε ότι «παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμη πειστικές αποδείξεις για το πώς συνδέονται η μικροκεφαλία και ο ιός Ζίκα, υπάρχει αρκετή ανησυχία για να δικαιολογείται άμεση δράση». Και συμπλήρωσε: «Πρέπει να δράσουμε γρήγορα για να παρέχουμε στις γυναίκες και τις εγκύους μητέρες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα μωρά τους και πρέπει να συνεργαστούμε με κοινότητες σχετικά με την εύρεση ενός τρόπου για να σταματηθεί το κουνούπι που μεταφέρει και μεταδίδει τον ιό».

Στο μεταξύ οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν σήμερα ότι ένας άνδρας προσβλήθηκε από τον ιό Ζίκα στη χώρα, διαβεβαιώνοντας ωστόσο παράλληλα ότι δεν τίθεται θέμα επιδημίας του ιού παρά τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί από το 2012.

Οι υγειονομικές αρχές δεν διευκρίνισαν σε ποια περιοχή της χώρας βρίσκεται ο 22χρονος Ταϊλανδός που προσβλήθηκε από τον ιό Ζίκα, αλλά επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για το ίδιο στέλεχος του ιού με αυτό που πλήττει σήμερα τη Λατινική Αμερική.

Το κρούσμα του ιού Ζίκα «επιβεβαιώθηκε κατόπιν εξετάσεων αίματος» που έγιναν σε νοσοκομείο της Μπανγκόγκ, διευκρίνισε ο Σάντι Σρισερμπόκε, διευθυντής του νοσοκομείου Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι.  Ο 22χρονος, ο οποίος έχει αναρρώσει, εξήλθε τώρα από το νοσοκομείο, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. «Δεν είναι μια νέα νόσος στην Ταϊλάνδη (…) είχαμε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα το 2012. Έκτοτε, δεν έχουμε κατά μέσον όρο περισσότερα από 5 κρούσματα ετησίως», συμπλήρωσε ο Αμουάι Γκαζιίνα, του υπουργείου Υγείας.

«Δεν υπάρχει λόγος πρόκλησης πανικού (…) δεν είχαμε ποτέ μια επιδημία του ιού Ζίκα στην Ταϊλάνδη, όλα τα κρούσματα ήταν μεμονωμένα», κατέληξε.

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού του είδους Aedes aegypti ή Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης). Ο ΠΟΥ δεν έχει μέχρι στιγμής εκδώσει κάποια ταξιδιωτική οδηγία για τις ζώνες οι οποίες έχουν πληγεί από τον ιό αυτόν, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι προκαλεί συγγενείς ανωμαλίες.

Με τον ιό να εξαπλώνεται πολύ και γρήγορα, τα απλά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κρατηθούν ασφαλείς περιλαμβάνουν τη χρήση εντομοαπωθητικού, που να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερο το σώμα, τη χρήση ανοιχτόχρωμων ρούχων, την εξάλειψη μερών όπου τα κουνούπια μπορούν να αναπαραχθούν και την τοποθέτηση σητών στα παράθυρα και τις πόρτες. Οι έγκυες γυναίκες που νομίζουν ότι έχουν εκτεθεί στον ιό θα πρέπει να αναζητήσουν περίθαλψη από εκπαιδευμένο προσωπικό υγείας.

Ενώ η αύξηση των περιστατικών μικροκεφαλίας έχει μέχρι στιγμής αναφερθεί μόνο στη Βραζιλία, η UNICEF κλιμακώνει την υποστήριξή της και προς τις άλλες χώρες της περιοχής και είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις εθνικές κυβερνήσεις, όπως απαιτείται – με τη χρήση του δικτύου των 24 γραφείων της που εξυπηρετούν 35 χώρες και εδάφη.

Η UNICEF έχει κάνει μια έκκληση για σχεδόν $9.000.000 δολάρια για την ενίσχυση των προγραμμάτων της για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και την άμβλυνση των επιπτώσεων του στα νεογνά και τις οικογένειές τους σε όλη την περιοχή.