Κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer, IARC) υποστηρίζει την Ένωση για τη Διεθνή Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου (Union for International Cancer Control, UICC) για να προωθήσουν τρόπους που θα ελαφρώσουν το παγκόσμιο βάρος που προκαλεί ο καρκίνος και για να ενημερωθεί το κοινό.
Ο καρκίνος είναι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και εξάπλωση των κυττάρων. Μπορεί να επηρεάσει σχεδόν οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Οι όγκοι που δημιουργούνται συχνά εισβάλλουν στον περιβάλλοντα ιστό, ενώ μπορεί να υπάρξει μετάσταση και σε άλλα, απομακρυσμένα όργανα του σώματος.
Πολλοί καρκίνοι μπορεί να προληφθούν μέσω της αποφυγής σε έκθεση σε κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως είναι ο καπνός του τσιγάρου. Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό καρκίνων μπορεί να θεραπευτεί, με χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία, ειδικά εάν η διάγνωση γίνει εγκαίρως.
Με κεντρικό σύνθημα «Μπορούμε. Μπορώ» η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2016-2018 θέτει ως στόχο να διερευνήσει το πώς ο καθένας μας – είτε συλλογικά είτε ως άτομο – μπορεί να βοηθήσει ώστε να απαλυνθεί ο πόνος που προκαλεί ο καρκίνος στους ασθενείς και στους κοντινούς του ανθρώπους.
Καρκίνος: βασικά στοιχεία
– Ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, υπεύθυνος για 8,2 εκατομμύρια θανάτους το 2012.
– Οι καρκίνοι του πνεύμονα, του στομάχου, του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού προκαλούν τους περισσότερους θανάτους από καρκίνο κάθε χρόνο.
– Οι πιο συχνές μορφές καρκίνου είναι διαφορετικές μεταξύ ανδρών και γυναικών.
– Περίπου το 30% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται στους πέντε κορυφαίους κινδύνους συμπεριφοράς και διατροφικούς κινδύνους: ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος, η χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.
– Το κάπνισμα και η χρήση προϊόντων καπνού γενικότερα, είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου, προκαλώντας το 22% των θανάτων από καρκίνο σε όλον τον κόσμο και το 71% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα παγκοσμίως.
– Καρκίνο προκαλούν και κάποιες ιογενείς λοιμώξεις, όπως οι ηπατίτιδες B και C και ο HPV, οι οποίες ευθύνονται για το 20% των θανάτων από καρκίνο σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες.
– Περίπου το 70% όλων των θανάτων από καρκίνο το 2008 εμφανίστηκαν σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες.
– Οι θάνατοι από καρκίνο σε όλο τον κόσμο αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, με τις εκτιμήσεις να κάνουν πρόβλεψη για 13,1 εκατομμύρια θανάτους το 2030.