Τα θύματα στη χώρα μας έφτασαν τα 44 από την έξαρση της γρίπης. Το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού κατά του ιού της γρίπης, ειδικά σε ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο, και οι ελλείψεις που καταγράφονται σε κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, φαίνεται ότι έχουν ολέθριες συνέπειες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σχολιάζει την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ:

«O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει την έλλειψη κλινών, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που κοστίζει ανθρώπινες ζωές.

Ένας ακόμα ασθενής άφησε την τελευταία του πνοή περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Πρόκειται για 55χρονη ασθενή που έπασχε από λοίμωξη του αναπνευστικού και κατέληξε στο νοσοκομείο «Σωτηρία» όπου παρέμεινε διασωληνωμένη σε κοινό θάλαμο περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Η κορύφωση της επιδημίας της γρίπης πρόκειται να οξύνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα το επόμενο χρονικό διάστημα .Εντούτοις το υπουργείο Υγείας επιχειρεί με αποσπασματικό τρόπο να διαχειριστεί πρόχειρα και ανεπαρκώς την κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα 1/2/16 στη «λίστα αναμονής» του ΕΚΑΒ Αθήνας υπήρχαν 75 βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, εκ των οποίων 32 ήταν λόγω βαριάς λοίμωξης του αναπνευστικού.

Την ίδια ώρα, δεκάδες τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις, αναβάλλονται λόγω της έλλειψης κλινών σε ΜΕΘ.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης επισημαίνει ότι: “Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείο Υγείας, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, για να ανοίξουν άμεσα τα 200 κρεβάτια ΜΕΘ του ΕΣΥ, τα οποία είναι εξοπλισμένα και παραμένουν κλειστά. Είναι απαράδεκτο να χάνονται ανθρώπινες ζωές και η εκάστοτε πολική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τα τελευταία χρόνια, να νίπτει τας χείρας της”.

Ο ΙΣΑ θα δώσει μάχη για να σταματήσει η εγκληματική πολιτική που κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές».

Να υπενθυμίσουμε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένει την κορύφωση του φαινομένου της εποχικής γρίπης τον Φεβρουάριο. Τα μέτρα προστασίας απέναντι στον ιό, είναι τα ακόλουθα:

– Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Επισημαίνουμε την ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν σύμπτωμα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

– Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης. Υπενθυμίζουμε ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από τη γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Λόγω της κυκλοφορίας του πανδημικού στελέχους οι ιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση θεραπείας.

– Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες εφέτος.