Ότι η καθιστική ζωή δεν κάνει καλό στην υγεία μας το γνωρίζουμε, όμως όσο περνούν τα χρόνια και αυξάνονται οι έρευνες επί του θέματος τόσο αρχίζουν να συνειδητοποιούμε πόσο κακό ακριβώς μας κάνει.
Κάθε πρόσθετη ώρα που κάποιος μέσα στη μέρα περνά καθισμένος, π.χ. μπροστά στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση, σχετίζεται με μια αύξηση κατά 22% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, με επικεφαλής τη Τζούλιαν βαν ντερ Μπεργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Diabetologia” της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη, μελέτησαν περίπου 2.500 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία 60 ετών.
Οι συμμετέχοντες φορούσαν ειδική συσκευή καταγραφής όλο το 24ωρο, η οποία παρακολουθούσε τη σωματική δραστηριότητά τους, έτσι ώστε οι επιστήμονες να γνωρίζουν πόσο καθιστική ζωή έκανε ο καθένας. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες έκαναν τεστ για να φανεί η ανοχή του οργανισμού τους στη γλυκόζη.
Όπως διαπιστώθηκε, το 56% των συμμετεχόντων είχαν φυσιολογικό μεταβολισμό γλυκόζης, το 15% διαταραγμένο μεταβολισμό και το 29% διαβήτη τύπου 2. Οι διαβητικοί ήσαν αυτοί που περνούσαν περισσότερη ώρα καθισμένοι, περίπου 26 λεπτά τη μέρα περισσότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα άτομα κατά μέσο όρο.
Ο αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη υπολογίσθηκε σε 22% ανά πρόσθετη ώρα καθιστικής ζωής. Οι ερευνητές επεσήμαναν την επίπτωση για τη δημόσια υγεία από τη συσχέτιση καθισιού-διαβήτη.
Τι είναι διαβήτης τύπου 2
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια ασθένεια τρόπου ζωής και συνδέεται στενά με την υψηλή αρτηριακή πίεση, τα μη φυσιολογικά λιπίδια στο αίμα και το κλασικό «σχήμα μήλου» του σώματος όπου υπάρχει περιττό βάρος γύρω από τη μέση.
Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 παρουσιάζουν συνήθως αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι το πάγκρεάς τους παράγει ινσουλίνη, αλλά η ινσουλίνη δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο θα έπρεπε. Το πάγκρεας ανταποκρίνεται δουλεύοντας πιο εντατικά για την παραγωγή περισσότερης ινσουλίνης. Τελικά δεν μπορεί να παραχθεί επαρκής ποσότητα για τη διατήρηση της ισορροπίας της γλυκόζης και έτσι αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος.
Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να καθυστερήσει την ανάγκη για χάπια ή/και ινσουλίνη.