Οι αρχές της Ισπανίας επιβεβαίωσαν ότι μια έγκυος γυναίκα διαπιστώθηκε ότι έχει προσβληθεί από τον ιό Ζήκα – είναι η πρώτη τέτοια περίπτωση που καταγράφεται στη Γηραιά Ήπειρο.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας, δίνοντας λεπτομέρειες για την περίπτωση, δήλωσε ότι η γυναίκα είχε επιστρέψει πρόσφατα από την Κολομβία, όπου πιστεύεται ότι μολύνθηκε, πιθανότατα από τσίμπημα κουνουπιού.

Η έγκυος γυναίκα που διαγνώστηκε με τον ιό Ζίκα είναι κάτοικος της βόρειο-ανατολικής περιοχής της Καταλονίας. Οι αρχές δεν έδωσαν το όνομά της στη δημοσιότητα και αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι είναι ένα από τα επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ισπανία.

Δύο ακόμη ασθενείς βρίσκονται στην Καταλονία, δύο στην Καστίλλη και το Λεόν, ένας στη Μούρθια και ένας ακόμη στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Μαδρίτη. «Όλοι είναι καλά στην υγεία τους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Τόνισε επίσης ότι «τα διαγνωσμένα κρούσματα του ιού Ζίκα στην Ισπανία…  δεν αποτελούν κίνδυνο εξάπλωσης του ιού στη χώρα μας, καθώς αποτελούν “εισαγόμενες” περιπτώσεις».

Η επιδημία του ιού Ζίκα, η οποία εξαπλώνεται σε όλη την αμερικανική ήπειρο, αν και δεν επιφέρει το θάνατο ή σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, έχει συνδεθεί με την έξαρση περιπτώσεων μικροκεφαλίας σε νεογνά, δηλαδή μωρά που γεννιούνται με υπανάπτυκτους εγκεφάλους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την μικροκεφαλία, που συνδέεται με τον ιό που μεταδίδουν τα κουνούπια, μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Ο ΠΟΥ μόλις εχθές συμβούλεψε την παγκόσμια κοινότητα να σταματήσουν οι δωρεές αίματος από ανθρώπους που ταξίδεψαν σε πληγείσες από τον ιό Ζίκα περιοχές.

Η σχέση μεταξύ του ιού Ζίκα και της μικροκεφαλίας δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη και οι κίνδυνοι στα διάφορα στάδια της κύησης είναι ακόμη εν πολλοίς άγνωστοι. Ωστόσο είναι υπαρκτοί και οι αρχές δημόσιας υγείας στις περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες για όσους επισκέπτονται τις χώρες όπου υπάρχει έξαρση της επιδημίας και ειδικά για τις εγκύους.