Οι αρχές της Κολομβίας υποστηρίζουν ότι τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους, καθώς ανέπτυξαν μια σπάνια διαταραχή των νεύρων αφότου προσβλήθηκαν από τον ιό Ζίκα. Ο υπουργός Υγείας Alejandro Gaviria είπε ότι υπάρχει μια «αιτιώδης συνάφεια» μεταξύ του Ζίκα, του συνδρόμου Guillain-Barre και τους τρεις θανάτους.

Νωρίτερα, οι βραζιλιάνοι επιστήμονες είπαν ότι είχαν εντοπιστεί για πρώτη φορά ενεργά δείγματα του ιού σε ούρα και  σάλιο. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω των σωματικών υγρών.

Martha Lucia Ospina, επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Κολομβίας, δήλωσε ότι οι κολομβιανές αρχές έχουν «επιβεβαιώσει και να αποδώσει τρεις θανάτους στον ιό Ζίκα. Στα τρία θανατηφόρα περιστατικά προηγήθηκε το σύνδρομο Guillain-Barre».

Το σύνδρομο Guillain-Barre είναι μια σπάνια διαταραχή, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται σε τμήμα του νευρικού συστήματος. Υπό κανονικές συνθήκες, δεν επιφέρει τον θάνατο.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας δήλωσε ότι άλλοι έξι θάνατοι διερευνώνται για πιθανή σύνδεση με τον ιό Ζίκα. «Και άλλες περιπτώσεις πρόκειται να εμφανιστούν», είπε. “Ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι ο Ζίκα μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρος. Το ποσοστό θνησιμότητας δεν είναι πολύ υψηλό, αλλά ο Ζίκα μπορεί να γίνει θανατηφόρος».

Ο βρετανός ιολόγος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ  Jonathan Ball, δήλωσε στο BBC: «Έχουμε αναφέρει ότι ο Ζϊκα σχετίζεται με το σύνδρομο Guillain-Barre. Μία από τις επιπλοκές θα μπορούσε να είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια, όμως, εξακολουθεί να είναι ένα μάλλον πολύ σπάνιο γεγονός».

Παρά το γεγονός ότι ο Ζίκα συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, έχει συνδεθεί κυρίως με γενετικές ανωμαλίες σε νεογνά. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι ο Ζίκα προκαλεί μικροκεφαλία ή σύνδρομο Guillain-Barre.

Αν και ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος των κουνουπιών, επιστήμονες στη Βραζιλία λένε ότι εξετάσεις σε δύο ασθενείς έδειξαν ότι ο Ζίκα μπορεί να εντοπιστεί και σε σωματικά υγρά.

Ο Paulo Gadelha, επικεφαλής σε τμήμα το υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας, δήλωσε: «Ανακαλύφθηκε παρουσία ενεργού ιού Ζίκα στο σάλιο και τα ούρα ασθενών, όμως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης του ιού μέσω του σάλιου και των ούρων».

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ συμβούλευσαν τους άνδρες πολίτες τους να απέχουν από το σεξ ή να χρησιμοποιούν προφυλακτικά κατά την επίσκεψη σε χώρες που η επιδημία του ιού είναι σε έξαρση, εάν η σύντροφός τους είναι έγκυος. Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων πιστεύει ότι σε μια πρόσφατη περίπτωση Ζίκα, ο ιός μεταδόθηκε μέσω σεξουαλικής επαφής.