Μια νέα μελέτη, η οποία βασίστηκε στο συνδυασμό δύο φαρμάκων κατά του καρκίνου, αποτελεί σύμφωνα με τους ερευνητές εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη για μια μορφή θεραπείας η οποία χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς για να επιτεθεί στους όγκους.
Το ανοσοποιητικό σύστημα παίρνει τα πάνω του
Η έρευνα είναι μέρος της εξέλιξης της ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου, στην οποία αξιοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος για να καταστραφούν οι όγκοι και που πιστεύεται ότι μπορεί να αποτελέσει τη λύση για την καταπολέμηση της νόσου.
Οι πρώτες μελέτες που έγιναν από τη φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca και το ερευνητικό της τμήμα MedImmune, περιελάμβαναν τη δοκιμή του φαρμάκου durvalumab παράλληλα με το φάρμακο tremelimumab, σε ασθενείς με καρκινικούς PD-L1 αρνητικούς όγκους στον πνεύμονα. Τέτοιοι όγκοι ήταν προηγουμένως ανθεκτικοί στην ανοσοθεραπεία.
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «The Lancet Oncology» συμμετείχαν 26 ασθενείς. Ο συνδυασμός των φαρμάκων είχε παρόμοια οφέλη στους PD-L1 θετικούς και αρνητικούς όγκους, κατά 22 και 29% αντίστοιχα. Αντίθετα, οι ασθενείς με PD-L1 αρνητικούς όγκους παρουσίασαν ποσοστό θετικής ανταπόκρισης μόνο 5% στη χορήγηση μόνο του φαρμάκου durvalumab.
Προηγούμενες μελέτες ανοσοθεραπείας από τη Merck και τη Bristol-Myers Squibb έχαν βάλει στο στόχαστρο τους PD-L1 θετικούς όγκους, ωστόσο, αυτού του είδους τον καρκίνο εμφανίζουν μεταξύ του ενός τετάρτου και του ενός τρίτου των ασθενών με καρκίνο.
Ο Δρ Εντ Μπράντλεϊ, Αντιπρόεδρος της MedImmune, στο τμήμα Ογκολογίας, δήλωσε: «Τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία μας, είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην επιστημονική κατανόηση του ποιοι ασθενείς αναμένεται να αποκομίσουν τα μέγιστα οφέλη από τον συνδυασμό των φαρμάκων durvalumab και tremelimumab Τα τελευταία ευρήματα ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι η στρατηγική των συνδυασμών που ακολουθούμε είναι το κλειδί για τη μελλοντική επιτυχία της ανοσοθεραπείας».
Τα αρχικά αποτελέσματα από την έρευνα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ανοσοθεραπείας κατά του Καρκίνου (SITC), τον Νοέμβριο του 2015. Η τελευταία έκδοση περιλαμβάνει μια πιο λεπτομερή ανάλυση της τεχνικής, με μεγαλύτερη περίοδο παρακολούθησης και πιο ώριμα δεδομένα.
Ωστόσο, η θεραπεία δεν είναι ακόμη έτοιμη να εφαρμοσθεί σε ασθενείς, καθώς και τα δύο φάρμακα, τα Durvalumab και tremelimumab, βρίσκονται στα αρχικά στάδια ανάπτυξής τους και η μελέτη αφορούσε ένα μικρό δείγμα ασθενών.