Η παγκοσμιοποίηση συνεχίζει να βοηθάει την εξάπλωση του ιού Ζίκα, με το πρώτο κρούσμα του στην Κίνα να αποτελεί γεγονός, καθώς ένας 34χρονος που ταξίδεψε πρόσφατα στη Βενεζουέλα βρέθηκε θετικός στον ιό ύστερα από εξετάσεις.

Ο άνδρες, από την πόλη Γκανζού στα νότια της χώρας, νοσηλεύτηκε στη Βενεζουέλα στις 28 Ιανουαρίου, πριν από την επιστροφή του στην ιδιαίτερη πατρίδα του στις 5 Φεβρουαρίου, μέσω του Χονγκ Κονγκ και της πόλης Σενζέν, σύμφωνα με τη δήλωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας και Οικογενειακού Προγραμματισμού της Κίνας.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι είχε επιβεβαιωθεί ότι ο άνδρας είναι θετικός στον ιό από την Τρίτη και ότι νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Γκανξιάν. Ο ασθενής δεν έχει πλέον πυρετό και το εξάνθημα που εμφάνισε υποχωρεί.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε επίσης ότι η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού στην Κίνα είναι «εξαιρετικά χαμηλή», λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που σημειώνονται το χειμώνα και την έλλειψη δραστηριότητας κουνουπιών, το τσίμπημα των οποίων είναι το βασικό μέσο εξάπλωσης του ιού.

Ο ιός Ζίκα εξαπλώνεται γρήγορα από τη Λατινική Αμερική στον υπόλοιπο κόσμο. Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον ιό παρουσιάζουν είτε ήπια είτε καθόλου συμπτώματα, όμως ο ιός είναι ύποπτος για την πρόκληση σοβαρών γενετικών ελαττωμάτων – ειδικά μικροκεφαλία- σε έμβρυα των οποίων η μητέρα προσβάλλεται από τον ιό.

Ο Bernhard Schwartlander, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Πεκίνο, δήλωσε ότι τα «εισαγόμενα» κρούσματα Ζίκα στην Κίνα θα πρέπει να αναμένονται, δεδομένης της συχνότητας των ταξιδιών που πραγματοποιούνται από τους κατοίκους της χώρας στη Νότια Αμερική. «Οι κινεζικές αρχές και οι τοπικές υπηρεσίας υγείας είναι καλά προετοιμασμένες για να ανταποκριθούν σε αυτό και σε κάθε άλλο κρούσμα του ιού Ζίκα που έρχεται από το εξωτερικό». είπε ο κ Schwartlander σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του. «Ο κίνδυνος για εξάπλωση του ιού Ζίκα στην Κίνα, είναι σήμερα ιδιαίτερα χαμηλός».