Όταν δεν αισθανόμαστε πολύ καλά, τείνουμε να κατηγορούμε τα πάντα για την κατάστασή μας: τη δουλειά μας που μας προκαλεί άγχος, τους γύρω μας που δεν μας καταλαβαίνουν, τους γονείς μας και τον τρόπο που μας μεγάλωσαν, την αλλαγή του καιρού, τον ανάδρομο Ερμή.
Τώρα, υπάρχει και άλλος ένας παράγοντας στον οποίο μπορούμε να ρίξουμε μερικές από τις ευθύνες, καθώς σύμφωνα με νεότερη έρευνα, πολλά σύγχρονα προβλήματα υγείας, από την κατάθλιψη έως τον εθισμό στη νικοτίνη, θα μπορούσαν να έχουν τις ρίζες τους στην μικρής έκτασης διασταύρωση μεταξύ των πρώτων ανθρώπων Homo Sapiens και των Νεάντερταλ, πριν από περισσότερα από 40.000 χρόνια.
Μια μελέτη του DNA 28.000 ανθρώπων ανακάλυψε ότι ορισμένες από τις γενετικές μεταβολές που κληρονομούνται από γενιά σε γενιά, είναι αποτέλεσμα της διασταύρωσης μεταξύ των δύο ειδών και έχουν ως αποτέλεσμα να κάνουν ορισμένα άτομα επιρρεπή σε ένα ευρύ φάσμα διαταραχών.
«Ανακαλύψαμε συσχετίσεις μεταξύ του DNA των Νεάντερταλ και ενός μεγάλου φάσματος ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων ανοσολογικών και δερματολογικών παθήσεων, αλλά και νευρολογικών, ψυχιατρικών και αναπαραγωγικών διαταραχών», δήλωσε ο καθηγητής John Capra του πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ του Τενεσί, επικεφαλής της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.
Οι Νεάντερταλ ήταν ένα ξεχωριστό είδος πρώτων ανθρώπων που ζούσαν σε όλη τη Δυτική Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία, πριν από περισσότερα από 200.000 χρόνια. Εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 40.000 χρόνια, λίγο καιρό μετά την άφιξη στην Ευρώπη του ανατομικά σύγχρονου ανθρώπου, του Homo Sapiens.
Μια σύγκριση του γονιδιώματος του Νεάντερταλ με τις γενετικές παραλλαγές που παρατηρούνται στους σύγχρονους ανθρώπους ανακάλυψε, για παράδειγμα, ότι μια βλάβη του δέρματος που προκαλείται από τον ήλιο, σε ανοιχτόχρωμους ανθρώπους με γαλάζια μάτι, η ακτινική κεράτωση, συνδέεται με την κληροδότηση γενετικών παραλλαγών από τους Νεάντερταλ.
Σε μια άλλη μελέτη, ανακαλύφθηκε ότι ένα συγκεκριμένο τμήμα του DNA των Νεάντερταλ φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης εθισμού στη νικοτίνη, ενώ ένας αριθμός γενετικών παραλλαγών αυξάνει τις πιθανότητες κατάθλιψης.