Αν επισκεφτήκατε σήμερα την κεντρική σελίδα αναζητήσεων της Google ίσως παρατηρήσατε το doodle –ένα σκίτσο που αλλάζει από καιρού εις καιρόν στο λογότυπο για να τιμήσει κάποιον ή κάτι – που κυριαρχεί. Με αυτό τον τρόπο, ο κολοσσός της πληροφορικής θέλησε να τιμήσει τη γέννηση του γιατρού Ρενέ Λενέκ.
Ο γεννημένος στις 17 Φεβρουαρίου 1781 Λενέκ, αν και άγνωστος στο ευρύ κοινό, είναι υπεύθυνος για την εφεύρεση ενός άκρως χρηστικού εργαλείου για την ιατρική επιστήμη αλλά και άκρως συμβολικού, καθώς η εικόνα του και μόνο μας φέρνει στο μυαλό τον γιατρό. Το εργαλείο αυτό δεν είναι άλλο από το στηθοσκόπιο.
Ως εκείνη τη στιγμή, όταν ο γιατρός ήθελε να ακροαστεί τον ασθενή, απλώς έσκυβε και έβαζε το αυτί του στο στήθος του. Πέρα από την λιγότερο από ακριβή διάγνωση που μπορούσε να κάνει με αυτόν τον τρόπο, οι γυναίκες ασθενείς αισθάνονταν εξαιρετικά άβολα με τον γιατρό να ακουμπάει το κεφάλι στο στήθος τους!
Η εφεύρεση του Λενέκ όμως άλλαξε τα δεδομένα για πάντα: στη διατριβή του με τίτλο «De l’Auscultation Médiate», ο ίδιος ο γιατρός γράφει: «Το 1816, μου ζητήθηκε να εξετάσω μια νεαρή γυναίκα που υπέφερε από τα γενικά συμπτώματα μιας νοσούσης καρδιάς […]. Καθώς η άλλη μέθοδος που μόλις ανέφερα [η άμεση ακρόαση] ήταν απαράδεκτη λόγω της ηλικίας και του φύλου του ασθενούς, έτυχε να θυμηθώ ένα απλό και πολύ καλά γνωστό γεγονός της ακουστικής […] την μεγάλη ευκρίνεια με την οποία ακούμε το ξύσιμο μιας καρφίτσας στο άκρο ενός κομματιού ξύλου εφαρμόζοντας το αυτί μας στο άλλο. Αμέσως, με βάση αυτή την αρχή, τύλιξα ένα κομμάτι χαρτί σε ένα είδος κυλίνδρου και ακούμπησα το ένα άκρο του στην περιοχή της καρδιάς και το άλλο στο αυτί μου. Δεν ήταν μικρή η έκπληξη και η ευχαρίστησή μου όταν διαπίστωσα ότι μπορούσα έτσι να αντιλαμβάνονται τη λειτουργία της καρδιάς με πολύ πιο σαφή και διακριτό τρόπο από ό, τι ήμουν ποτέ σε θέση να κάνω με την άμεση εφαρμογή του αυτιού μου».
Ο Λενέκ παρουσίασε τα αποτελέσματα των παρατηρήσεών του το 1818 στην Ιατρική Ακαδημία και την επόμενη χρονιά δημοσίευσε τη διατριβή του. Δύο χρόνια αργότερα καταγράφηκε η επίσημη εφεύρεση του στηθοσκοπίου. Ο Λενέκ συνέχισε να εργάζεται στο νοσοκομείο, ασχολούμενος κυρίως με ασθενείς που υπέφεραν από φυματίωση. Απεβίωσε στις 13 Αυγούστου 1826, αφήνοντας μια σημαντική ιατρική παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.