Ο βρετανός John McCafferty, πέθανε πριν από μία εβδομάδα, σε ηλικία 73 ετών. Ο μακαρίτης δεν ήταν λαμπρός επιστήμονας, ανεπανάληπτος rock star ή κάποιου είδους celebrity στη Μεγάλη Βρετανία: αυτό που τον έκανε ξεχωριστό, ήταν το γεγονός ότι υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς – πριν από 33 ολόκληρα χρόνια και υπήρξε ο μακροβιότερος ασθενής που υποβλήθηκε στην επέμβαση.

Ο Σερ Μαγκντί Γιακούμπ, ο καρδιοχειρουργός που πραγματοποίησε την επέμβαση, γνωστός στην Ελλάδα καθώς υπήρξε θεράπων ιατρός του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, δήλωσε ότι ήταν αξιοσημείωτη η μακροβιότητα του ασθενούς.

Ο καθηγητής πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση στον McCafferty στο νοσοκομείο Χέρφιλντ του Λονδίνου – ναι, το γνωστό- στις 20 Οκτωβρίου 1982. Ο Μαγκντί Γιακούμπ παραδέχθηκε ότι οι χειρουργοί δεν γνώριζαν τότε «πόσο καιρό θα μπορούσαν οι ασθενείς να επιβιώσουν μετά τη μεταμόσχευση».

Ο McCafferty είχε διαγνωσθεί σε 39 του χρόνια με διατατική καρδιομυοπάθεια, μια ασθένεια του καρδιακού μυός. Όταν έλαβε το μόσχευμα, οι γιατροί του είπαν ότι έχει πέντε χρόνια ζωής. Όμως το 2013 καταγράφηκε ως ο μακροβιότερος ασθενής που είχε κάνει μεταμόσχευση καρδιάς επιζών στον κόσμο, από το περίφημο Guinness World Records.

Ο καθηγητής Μαγκντί Γιακούμπ διευκρίνισε ότι τα πέντε χρόνια ζωής μετά τη μεταμόσχευση ήταν μια πρώτη εκτίμηση: «Ο John απέδειξε ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν ακόμη και περισσότερα από 30 χρόνια μετά τη μεταμόσχευση. Μας δείχνει επίσης πώς η μεταμόσχευση μπορεί να δώσει ζωή, κάτι που κρίνεται εξολοκλήρου από τη γενναιοδωρία των ανθρώπων της οικογένειας του δότη».

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, δήλωσε ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ασθενών που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση καρδιάς ζούνε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

Η χήρα του McCafferty, Ann, είπε ότι τα χρόνια που έζησαν μαζί μετά τη μεταμόσχευση καρδιάς ήταν «υπέροχα».

Μερικά στοιχεία για τη μεταμόσχευση καρδιάς

– Στη μεταμόσχευση καρδιάς μια καρδιά με σοβαρό πρόβλημα αντικαθίσταται από την υγιή ανθρώπινη καρδιά ενός δότη.

– Η επέμβαση διαρκεί συνήθως μεταξύ τεσσάρων και έξι ωρών.

– Η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αφρική το 1967, από τον καθηγητή Κρίστιαν Μπάρναρντ και μια ομάδα αποτελούμενη από 30 γιατρούς, στο νοσοκομείο Groote Schuur του Κέιπ Τάουν. Ο ασθενής, Louis Washkansky, επιβίωσε για 18 ημέρες.