Οι ανεξέλεγκτες συσπάσεις του ματιού μπορεί να είναι μια από τις πιο ενοχλητικές και παράλογες ιδιορρυθμίες του ανθρώπινου σώματος. Το βλέφαρο πάλλεται και μας δημιουργείται μια ασυγκράτητη παρόρμηση για να το ανοιγοκλείσουμε ασταμάτητα ξαφνικά και χωρίς εξήγηση, σαν να προσπαθούμε να κλείσουμε το μάτι σε οτιδήποτε βρίσκεται γύρω μας.
Αν αποκλείσουμε την λαϊκή δοξασία ότι «κάποιον θα δούμε» τι πραγματικά κάνει το μάτι μας να «παίζει» και πώς μπορούμε να το σταματήσουμε να συμβαίνει;
Η μυοκυμία του βλεφάρου, όπως είναι γνωστό το φαινόμενο του «πεταρίσματος» του ματιού στην ιατρική, συμβαίνει όταν μικροσκοπικοί μυς και νεύρα γύρω από την περιοχή των ματιών διεγείρονται.
Η κούραση ή η εξάντληση είναι σημαντικοί παράγοντες που προκαλούν συσπάσεις των ματιών, οπότε βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά κάθε νύχτα για να μην έχετε θέματα την επόμενη ημέρα.
Η καφεΐνη μπορεί επίσης να είναι μια άλλη βασική αιτία, καθώς η «υπερφόρτωση» ενέργειας μπορεί να επιταχύνει τον καρδιακό παλμό και να δημιουργήσει τη σπίθα που θα προκαλέσει συσπάσεις. Εάν καταναλώνετε ενεργειακά ποτά ή καφέ, προσπαθήστε να είναι σε μικρές ποσότητες ή να μοιράζετε την κατανάλωσή της σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το αλκοόλ και το κάπνισμα μπορούν επίσης να δημιουργήσουν τέτοιες συσπάσεις, συνεπώς θα πρέπει και σε αυτά να είστε προσεκτικοί.
Το άγχος αποτελεί επίσης έναν παράγοντα που μπορεί να προκαλέσει «παίξιμο» του ματιού. Δυστυχώς, είναι μάλλον και η πιο ενοχλητική αιτία, δεδομένου ότι κάνει συχνά το φαινόμενο να συμπίπτει με σημαντικές στιγμές, όπως παραδείγματος χάρη μια σημαντική εκδήλωση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να παραμείνετε ήρεμοι και να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε- πάνω απ ‘όλα ξεχάστε το γεγονός ότι το μάτι σας «παίζει» γιατί διαφορετικά θα εισέλθετε σε ένα φαύλο κύκλο.
Ενώ τις περισσότερες φορές η μυοκυμία είναι ευτυχώς προσωρινή και θα σταματήσει ακόμη πιο γρήγορα εάν έχετε επίγνωση των παραπάνω, μερικές φορές μπορεί να είναι πιο σοβαρή. Εάν ανησυχείτε επειδή το μάτι σας συσπάται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, με ασυνήθιστο τρόπο ή συχνότητα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, καθώς θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης, όπως νόσο του Πάρκινσον ή κάποια νευρική/εγκεφαλική διαταραχή ή μπορεί απλώς να χρειάζεστε καινούργια γυαλιά.