Ένα νέο ντοκιμαντέρ για τη διατροφή υποστηρίζει ότι οι αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου δεν είναι μόνο ένα σύμπτωμα της παχυσαρκίας, αλλά μπορεί να είναι και μια αιτία που την προκαλεί.
Ο καθηγητής Tim Spector, ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ «The Diet Myth» («Ο μύθος της δίαιτας») δήλωσε ότι η σύγχρονη κοινωνία και οι δίαιτες καταστρέφουν τα καλά βακτήρια του εντέρου, που πλήττονται επίσης από την αύξηση των αντιβιοτικών, των καισαρικών και την εμμονή της με την καθαριότητα.
Στο ντοκιμαντέρ, ο καθηγητής Spector κάνει ένα πείραμα, στο οποίο ο γιος του επιτρέπεται να φάει μόνο junk food για 10 ημέρες. Αν και στην αρχή ο γιος του ήταν πολύ χαρούμενος που ήταν πειραματόζωο στο συγκεκριμένο πείραμα, σύντομα είχε λαχτάρα για να φάει μια σαλάτα.
Ταχύτατη η απώλεια βακτηρίων του εντέρου με την κακή διατροφή
Τα αποτελέσματα με αυτή τη διατροφή ήταν ότι τα μικρόβια του εντέρου του είχαν πληγεί σημαντικά και είχε χαθεί το 40% των ειδών τους σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα. «Με την τέταρτη ημέρα ένιωθα σαν σχεδόν σαν να είχα hangover μετά από κάθε γεύμα», δήλωσε ο Τομ.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Spector, αυτά τα είδη μικροβίων και τα καλά βακτήρια είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, καθώς είναι υπεύθυνα για την παραγωγή πολλών βιταμινών και θρεπτικών συστατικών που παράγουν χημικές ουσίες απαραίτητες για την καλή μας υγεία.
«Η μεγάλη μου έκπληξη ήταν το πόσο γρήγορα συνέβησαν οι αλλαγές. Μετά από μόλις τέσσερις ημέρες fast food τα μικρόβια είχαν αρχίσει ήδη να υποφέρουν. Προηγουμένως πιστεύαμε ότι απαιτούνταν εβδομάδες ή μήνες για να αλλάξουν τόσο πολύ τα μικρόβια του εντέρου μας».
«Η άλλη έκπληξη ήταν ότι δύο εβδομάδες μετά το πείραμα, όταν ο Τομ είχε αρχίσει να τρώει και πάλι φρούτα και λαχανικά, τα μικρόβιά του ακόμη δεν είχαν ξεπεράσει κατά πολύ το 50% της απώλειας των ειδών τους».
Ο καθηγητής δήλωσε ότι η αυξανόμενη χρήση των αντιβιοτικών επηρεάζουν τον οργανισμό μας γενικότερα, ιδιαίτερα όταν λαμβάνονται σε νεαρή ηλικία. Επέμεινε επίσης ότι οι δίαιτες δεν λειτουργούν εάν τα στομάχια μας δεν έχουν τα μικρόβια που απαιτούνται για να ελέγχουν και να διαλύουν τις τροφές.
«Τα αντιβιοτικά κάνουν όλα τα ζώα να κερδίζουν το βάρος και να παράγουν μια λιγότερο ποικιλόμορφη μικροβιακή κοινότητα. Το ίδιο είναι πιθανό να συμβεί σε ανθρώπους από την άμεση χρήση αντιβιοτικών αλλά και από την απορρόφηση χαμηλών δόσεων που βρίσκονται στο κρέας και κάποια ψάρια».
Ευτυχώς, υπάρχει λύση: η κατανάλωση προβιοτικών που βρίσκονται στο γιαούρτι, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, τις ελιές και τις τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν.