Η νέα έρευνα φέρνει στο φως τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν ότι ο ιός Ζίκα θα μπορούσε να προκαλέσει μια σοβαρή νευρολογική διαταραχή, το σύνδρομο Guillain-Barré.
Η μελέτη διεξήχθη χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος από 42 ασθενείς, οι οποίοι αρρώστησαν κατά το προηγούμενο ξέσπασμα του ιού. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς ανέπτυξαν νευρολογικά προβλήματα περίπου από έξι ημέρες μετά τη μόλυνση από τον Ζίκα.
O Ζίκα κηρύχθηκε ως κατάσταση ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε διεθνές επίπεδο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις αρχές Φεβρουαρίου.
Ο ιός, που μεταδίδεται από τα κουνούπια, έχει προκαλέσει συναγερμό στην Κεντρική και Νότια Αμερική, καθώς είναι ύποπτος για την πρόκληση γενετικών διαταραχών σε μωρά που γεννιούνται με υπανάπτυκτους εγκεφάλους- μια πάθηση που ονομάζεται μικροκεφαλία.
Όμως οι ειδικοί αναρωτιούνται πλέον και αν ο Ζίκα μπορεί να συνδέεται με ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα υγείας, το σύνδρομο Guillain-Barré. Το σύνδρομο οδηγεί σε μυϊκή αδυναμία και, σε σοβαρές περιπτώσεις, αναπνευστικά προβλήματα που απαιτούν εντατική φροντίδα. Είναι μια σπάνια αντίδραση σε λοίμωξη, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα περιφερικά νεύρα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν το αίμα των ασθενών που ανέπτυξαν τη διαταραχή κατά τη διάρκεια της επιδημίας Ζίκα στη Γαλλική Πολυνησία στον Ειρηνικό, πριν από δύο χρόνια. Από τα στοιχεία τους, προβλέπεται ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια περίπτωση Guillain-Barré για κάθε 4.000 ανθρώπους που θα μολυνθούν με Ζίκα.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Arnaud Fontanet, από το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, δήλωσε: «Η κατάσταση των ασθενών αυτών επιδεινώνονταν ταχύτερα από ό, τι βλέπουμε συνήθως σε όσους πάσχουν από το σύνδρομο Guillain-Barré. Αλλά όταν ξεπέρασαν την οξεία φάση της νόσου, η ανάρρωσή τους ήταν καλύτερη».
Κανένας από τους 42 ασθενείς δεν έχασε τη ζωή του, αλλά μερικοί εξακολουθούν να χρειάζονται βοήθεια για να περπατήσουν.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι χώρες στις οποίες υπάρχει επιδημία του Ζίκα, θα πρέπει να προετοιμαστούν και για επιπλέον κρούσματα της νευρικής διαταραχής.
Ο καθηγητής Hugh Willison, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης: «Δεν θα πρέπει να τρομάζουμε τους ανθρώπους ότι μολυνθούν από Ζίκα θα πάθουν αυτόματα σύνδρομο Guillain-Barré, επειδή ο κίνδυνος είναι πραγματικά χαμηλός. Αλλά αν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον Ζίκα, θα έχουμε εκατοντάδες απροσδόκητες περιπτώσεις Guillain-Barré».
Τα στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι η Βραζιλία, η Κολομβία, το Ελ Σαλβαδόρ, το Σουρινάμ και η Βενεζουέλα, ανέφεραν αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του συνδρόμου κατά τις τελευταίες εβδομάδες.