Πίνοντας (πολύ) καφέ κάθε μέρα θα μπορούσαμε ενδεχομένως να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανεύρεση της αιτίας που προκαλεί την ασθένεια.

Οι εμπειρογνώμονες ανακάλυψαν ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερο από 900 ml καφέ μπορεί να έχουν έως και 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθησης. Η καφεΐνη είναι γνωστό ότι έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες και έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο σώμα.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στο Μέριλαντ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϊ, εξέτασαν δύο μελέτες. Η μία πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία, με δεδομένα από 1.620 ενήλικες με σκλήρυνση κατά πλάκας και 2.788 ενήλικες χωρίς σκλήρυνση κατά πλάκας. Η δεύτερη ήταν μια αμερικανική μελέτη, με δεδομένα από 1.159 ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας και 1.172 χωρίς.

Και στις δύο μελέτες, οι άνθρωποι ρωτήθηκαν σχετικά με την κατανάλωση καφέ και το διάστημα για το οποίο έπιναν καφέ. Οι ερευνητές στη συνέχεια υπολόγισαν την πρόσληψη καφέ κατά την έναρξη των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας και νωρίτερα σε εκείνους που ανέπτυξαν τη νόσο, τη συνέκριναν με την κατανάλωση των ανθρώπων που δεν ήταν ασθενείς.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας ήταν σταθερά υψηλότερη μεταξύ των ατόμων που έπιναν λιγότερα φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα και στις δύο μελέτες, ακόμη και αφότου έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να τα επηρεάσουν.

Στη σουηδική μελέτη, η κατανάλωση καφέ συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας, τόσο κατά την έναρξη των συμπτωμάτων όσο και 5-10 χρόνια νωρίτερα. Σε όσους έπιναν περισσότερα από έξι μικρά φλιτζάνια καφέ (πάνω από 900 ml) κάθε μέρα, υπήρχε 28-30% χαμηλότερος κίνδυνος σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ. Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν και στην αμερικανική μελέτη, με 26-31% χαμηλότερο κίνδυνο σε εκείνους που πίνουν περισσότερο από 948ml καφέ καθημερινά.

Οι συγγραφείς τόνισαν στο περιοδικό Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, τόνισαν ότι ήταν μια μελέτη παρατήρησης, οπότε δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την αιτία και το αποτέλεσμα. Όμως διευκρίνισαν: «Παρατηρήθηκαν χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας με την αύξηση της κατανάλωσης καφέ, ανεξάρτητα από το αν λήφθηκε η κατανάλωση καφέ κατά την εμφάνιση της νόσου ή 5-10 έτη πριν από την εμφάνισή της. Σύμφωνα με μελέτες σε ζώα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, η υψηλή κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου».

Σε ένα συνοδευτικό άρθρο, καθηγητές από το πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, σημείωσαν ότι «τα αποτελέσματα αυτών των εις βάθος αναλύσεων συμπληρώνουν τις όλο και περισσότερες αποδείξεις για την ευεργετική επίδραση του καφέ στην υγεία».