Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, προς τιμήν της εντυπωσιακής συγκέντρωσης στη Νέα Υόρκη το 1857 εργατριών κλωστοϋφαντουργίας οι οποίες απαιτούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Με τον καιρό και την άνοδο του φεμινιστικού κινήματος, η μέρα χαιρετίζεται ως υπενθύμιση της εργασιακής και κοινωνικής ισότητας που (θα πρέπει να) απολαμβάνουν οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Στον «δικό μας» τομέα, αν ψάξεις στο internet για τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες θα δεις με έκπληξη (αν είσαι γυναίκα) ότι η πλειονότητα αναφέρεται σε σεξουαλικά θέματα.

Δυστυχώς όμως για τις γυναίκες, τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας που έχουν να αντιμετωπίσουν στη ζωή τους δεν είναι (μόνο) τα σεξουαλικά. Πέρα από το να ασχοληθείς ως γυναίκα με τα σεξουαλικά σου προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπίσεις ακόμη μερικά θέματα που είναι αποκλειστικό «προνόμιο» για όλες εμάς:

– Τα αμέτρητα γυναικολογικά από την πρώτη έμμηνο ρύση και μετά

– Την αντισύλληψη

– Την υπογονιμότητα

– Την μητρότητα

– Την επιλόχειο κατάθλιψη

– Την ανασφάλεια με το σώμα και την εικόνα σου

– Την κλιμακτήριο και την επερχόμενη εμμηνόπαυση

Θέματα κοινά για όλες, που τα ξεπερνάμε τις περισσότερες φορές μόνες, μιας και ο ρόλος τις γυναίκας σήμερα είναι πολυδιάστατος και ο ελεύθερος, προσωπικός χρόνος λίγος. Τις περισσότερες φορές οι γυναίκες προσπαθόντας να ανταπεξέλθουν στο ρόλο της εργαζόμενης μητέρας και συζύγου, με αποτέλεσμα να παραμελούν συχνά τον ίδιο τους τον εαυτό – και δεν αναφέρομαι μόνο στην εξωτερική εμφάνιση βεβαίως.

Αυτό το οποίο πρέπει να υπενθυμίσουμε σε όλες τις γυναίκες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι ότι δεν πρέπει να ξεχνάει τον εαυτό της, αλλά να βρίσκει χρόνο για τις απαραίτητες για την υγεία της διαγνωστικές εξετάσεις και να φροντίζει το μυαλό και το σώμα της, γιατί μόνο αν η ίδια είναι και νιώθει καλά θα μπορεί να φροντίσει και τα αγαπημένα της πρόσωπα που τόσο την έχουν ανάγκη.