Το να ζεις κοντά σε σούπερ μάρκετ είναι κάτι που θα μπορούσε να συνδέσει κάποιος με ένα αποτέλεσμα, ως προς τη διατροφή, όχι και πολύ υγιεινό. Δεν απαιτείται πολύ περπάτημα για να φτάσεις εκεί, τα ράφια του είναι γεμάτα με σνακ, σοκολάτες και comfort food, ενώ είναι διαθέσιμα τις περισσότερες ώρες τις ημέρες.
Ωστόσο, οι ερευνητές στις ΗΠΑ φτάνουν σε διαφορετικά συμπεράσματα, ανακαλύπτοντας ότι όσοι ζουν κοντά σε σούπερ μάρκετ και οπωροπωλεία κάνουν πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων. Η μελέτη βασίστηκε σε posts στο Instagram και διαπίστωσε ότι, στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που ζουν πιο κοντά σε οπωροπωλεία και σούπερ μάρκετ, έχουν σημαντικά πιο υγιεινή διατροφή από εκείνους που δεν το κάνουν.
Η ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια των ΗΠΑ, εξέτασε τρία εκατομμύρια post στο Instagram που είχαν γεωγραφικό εντοπισμό (geotag) από όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, για να ανακαλύψει τι πραγματικά τρώνε οι άνθρωποι. Σύμφωνα με τη μελέτη, «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναδειχθεί ως μια πολλά υποσχόμενη πηγή δεδομένων για τη δημόσια υγεία».
Ο Munmun De Choudhury, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Interactive Computing του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε: «Το Instagram μας δίνει μια πραγματική εικόνα του τι πραγματικά τρώνε οι άνθρωποι σε κάθε κοινότητα, γεγονός που μας επιτρέπει να τους μελετήσουμε με έναν νέο τρόπο».
Η ανάλυση εξέτασε δύο κοινότητες: τις «ερήμους τροφίμων», ένας όρος που χρησιμοποιείται από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ για να περιγράψει περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε οπωροπωλεία – και περιοχές με κανονική πρόσβαση σε φρέσκα τρόφιμα.
Τελικά το πρόβλημα στη διατροφή υπάρχει στις “ερήμους τροφίμων”
Η έρευνα σημειώνει ότι οι περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε οπωροπωλεία είναι γνωστό ότι σχετίζονται με κακή διατροφή και συναφείς κινδύνους για την υγεία – παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων του υπουργείου Γεωργίας, η οποία έχει το διατροφικό προφίλ σχεδόν 9.000 τροφίμων, η ερευνητική ομάδα δημιούργησε προφίλ για τις δύο κοινότητες. Η αντίθεση ήταν έντονη, καθώς βρήκε ότι τα φαγητά που έγιναν post, και πιθανότατα φαγώθηκαν εν συνεχεία, στις λεγόμενες «ερήμους τροφίμων» είχε 5-17% υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, χοληστερόλη και ζάχαρη από εκείνα των άλλων περιοχών, αν και ο αριθμός των θερμίδων ήταν γενικά παρόμοιος σε όλες οι περιοχές των ΗΠΑ.
Ο Δρ De Choudhury εξήγησε: «Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η μεγαλύτερη διαφορά, το 48%ς των ανθρώπους τα αναφέρει στα posts τους στις “κανονικές” περιοχές. Αντιθέτως, αναφέρονται μόνο στο 33% των posts ανθρώπων που μένουν σε “ερήμους τροφίμων”».
Μια άλλη παρατήρηση που έγινε από τους ερευνητές ήταν ότι ανεξάρτητα από τη διαθεσιμότητα των τροφίμων, οι άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν την τάση να τρώνε το φαγητό για το οποίο είναι γνωστή η περιοχή τους – μπριζόλα και καφέ στα δυτικά, καπνιστό σολομό και cheesecake στα ανατολικά, μπάμιες και μπισκότα στον Νότο.