Στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δηλώθηκε κρούσμα ηπατίτιδας Α σε προσφυγόπουλο από την Συρία, ηλικίας 9 ετών, που διέμενε στην Ειδομένη. Το περιστατικό νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς υγείας έχει αναλάβει δράση με στόχο την πρόληψη και περιχαράκωση της νόσου στον ευαίσθητο προσφυγικό πληθυσμό.

Τα μέτρα  περιλαμβάνουν
α) την τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών ιδιαίτερα πριν την ετοιμασία και κατανάλωση τροφής και μετά από κάθε χρήση τουαλέτας, η απολύμανση των τουαλετών, καθώς και η χρήση καθαρού πόσιμου νερού και

β) η έγκαιρη αναγνώριση των περιστατικών, η παροχή φροντίδας και κατάλληλη απομόνωση.

Προγραμματίζεται άμεσος εμβολιασμός των στενών επαφών και επινόσων ατόμων.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει πως η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α στο γενικό πληθυσμό».

Τι είναι η ηπατίτιδα Α;
Η ηπατίτιδα Α είναι μια νόσος του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Α. Είναι σχετικά συχνή νόσος, ιδιαίτερα σε περιοχές με έλλειψη ή κακή ποιότητα αποχετευτικών συστημάτων, καθώς και σε εκείνες όπου επικρατούν ελλιπείς συνθήκες υγιεινής. Ο καθένας μπορεί να νοσήσει με ηπατίτιδα Α. Η βαρύτητα της νόσου ποικίλει από τις περιπτώσεις ήπιας νόσησης, στις οποίες τα συμπτώματα διαρκούν 1-2 εβδομάδες, έως την πιο σοβαρή μορφή, στην οποία τα συμπτώματα διαρκούν έως και μήνες.

Πώς μεταδίδεται η ηπατίτιδα Α;
Ο ιός της ηπατίτιδας Α αποβάλλεται με τα κόπρανα από τον οργανισμό και μεταδίδεται: α) με την κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου ή νερού, β) μέσω οποιουδήποτε αντικειμένου που έχει έρθει σε επαφή με τα κόπρανα ενός μολυσμένου ατόμου και στη συνέχεια έρχεται σε επαφή με το στόμα ενός άλλου, γ) μέσω σεξουαλικής επαφής (πρωκτο-στοματική), δ) μέσω κοινής χρήσης ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών και σπανιότερα ε) με μετάγγιση αίματος ή παραγώγων αυτού στη φάση της ιαιμίας. Επιδημίες ηπατίτιδας Α έχουν συσχετιστεί με την κατανάλωση: α) μολυσμένου νερού, β) ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων μολυσμένων οστρακοειδών, γ) άλλων μολυσμένων τροφίμων όπως μαρούλι, κατεψυγμένες φράουλες, λιαστές ντομάτες και δ) τροφίμων που μολύνθηκαν από χειριστές τροφίμων.