Τίποτα δεν χαρακτηρίζει περισσότερο την ομορφιά (αλλά και την ηλικία μας) από το πρόσωπό μας. Γι’ αυτό καθημερινά, πρωί και βράδυ, πλένουμε το πρόσωπο μας για να απομακρύνουμε το μακιγιάζ, τη σκόνη και τη λιπαρότητα, ώστε το δέρμα μας να είναι καθαρό και λαμπερό και εμείς σίγουρες και ικανοποιημένες από την εμφάνισή μας.
Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι την ίδια φροντίδα απαιτούν και τα εργαλεία του μακιγιάζ που ακουμπούν συνεχώς κάθε γωνιά του ευαίσθητου προσώπου μας.
Κάθε πότε όμως πρέπει να καθαρίζουμε τα πινέλα του μακιγιάζ για να αποφύγουμε δερματίτιδες, ακμή ακόμη και μολύνσεις που δημιουργούνται από τα βακτήρια που συσσωρεύονται; Τα πινέλα έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα μας γι’αυτό είτε είναι από φυσική τρίχα είτε συνθετικά, ο τακτικός καθαρισμός τους είναι σημαντικός και απαραίτητος.
Τα πινέλα που χρησιμοποιούμε για την εφαρμογή λιπαρών ουσιών όπως του concealer, του υγρού foundation, του eyeliner ή του κραγιόν, θα πρέπει να καθαρίζονται μετά από κάθε χρήση σύμφωνα με όσα επισημαίνουν οι ειδικοί επί του θέματος.
Από την άλλη, τα πινέλα που έχουμε για την εφαρμογή προϊόντων σε μορφή σκόνης, όπως το ρουζ και οι σκιές ματιών, δεν έχουν τόσο μεγάλες απαιτήσεις, όμως παρόλα αυτά θα πρέπει να πλένονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Στην αγορά σήμερα κυκλοφορούν εξειδικευμένα προϊόντα για τον σωστό καθαρισμό των πινέλων του μακιγιάζ με αντισηπτικές ιδιότητες. Αν αναζητάτε όμως μια πιο οικονομική λύση, λίγο νερό και ένα πολύ απαλό σαπούνι ή σαμπουάν (όπως τα βρεφικά), κάνουν επίσης αρκετά καλή δουλειά.
Αφού τα πλύνετε με χλιαρό νερό και σαπούνι και τα ξεπλύνετε απαλά, αφήστε τα να στεγνώσουν με φυσικό τρόπο –όχι πάνω στο καλοριφέρ!- και μην τα τοποθετείτε πάνω σε πετσέτα γιατί μπορεί να μουχλιάσουν.
Φυσικά, όσο και να τα προσέχετε, τίποτα δεν είναι κατασκευασμένο να κρατάει για πάντα: όταν τα πινέλα χάσουν το σχήμα τους, ίσως ήρθε η ώρα να τα αντικαταστήσετε, μιας και ο ρόλος τους είναι να σας χαρίζουν ένα αψεγάδιστο μακιγιάζ.