Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down, μια φιλανθρωπική οργάνωση δημιούργησε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό βίντεο, το οποίο απεικονίζει τη ζωή μιας γυναίκας με την πάθηση και καλεί τους θεατές να επανεξετάσουν τη στάση τους απέναντί της.

Με τίτλο «How Do You See Me?» (Πως με βλέπεις;) το βίντεο δείχνει μια νεαρή γυναίκα την οποία υποδύεται η γνωστή ηθοποιός Olivia Wilde, να περνάει χρόνο με την οικογένειά της, να βλέπει τηλεόραση με τον σύντροφό της, να γελάει, να κλαίει, να χορεύει.

Η ηθοποιός ακούγεται να λέει: «Έτσι βλέπω τον εαυτό μου. Βλέπω τον εαυτό μου ως κόρη. Ως αδελφή και καλύτερη φίλη. Ως ένα άτομο που μπορείτε να βασιστείτε. Βλέπω τον εαυτό μου να συναντάει κάποιον που μπορώ να μοιραστώ τη ζωή μου μαζί του. Βλέπω τον εαυτό μου να τραγουδάει, να χορεύει και να γελάει μέχρι να μην μπορεί να αναπνεύσει. Βλέπω τον εαυτό μου ως ένα συνηθισμένο άτομο με μια σημαντική, ουσιαστική και όμορφη ζωή. Έτσι βλέπω τον εαυτό μου. Εσείς πώς με βλέπετε;».

Το βίντεο τελειώνει με την Wilde κοιτάζει σε έναν καθρέφτη για να αποκαλύψει ότι στην πραγματικότητα υποδύεται τη ζωή της Ann Rose, μιας νεαρής κοπέλας με σύνδρομο Down.

Υπεύθυνη για το βίντεο είναι η ιταλική οργάνωση CoorDown, η οποία το δημιούργησε σε συνεργασία με τη διαφημιστική εταιρεία Saatchi & Saatchi, η οποία έχει εργαστεί στο παρελθόν με το ίδρυμα για ανίατες ασθένειες Marie Curie.

Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική πάθηση που προκαλείται από ένα επιπλέον αντίγραφο του χρωμοσώματος 21 στα κύτταρα. Τα παιδιά με σύνδρομο Down εμφανίζουν νοητική υστέρηση, αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες και είναι επιρρεπή σε μια σειρά ασθενειών. Η σοβαρότητα του συνδρόμου Down μπορεί να ποικίλλει σημαντικά από άτομο σε άτομο, ωστόσο, τα παιδιά που υποφέρουν από αυτό, με την κατάλληλη εκπαίδευση και υποστήριξη, μπορούν να ενταχθούν στην κοινωνία και να έχουν ενεργό ρόλο σε αυτήν.

Σε κάθε 700 με 800 γεννήσεις παγκοσμίως, ένα παιδί γεννιέται με σύνδρομο Down.

Παρακολουθείστε το βίντεο της CoorDown: