Επιστήμονες κατασκεύασαν μια ειδική επίστρωση που μπορεί να παγιδεύει αποτελεσματικά και να σταματάει την εξάπλωση της γρίπης. Το υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μάσκες και φίλτρα αέρα για να εμποδίσει τα ιικά σωματίδια που προκαλούν γρίπη.
Με παρόμοια διαμόρφωση με τις δομές υδατανθράκων που βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων τα οποία καλύπτουν τον οισοφάγο, το υλικό είναι σε θέση να σταματήσει τη γρίπη, σύμφωνα με τους δημιουργούς του.
Δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό της γρίπης και οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από αυτόν αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, μπορεί να είναι θανατηφόρος για ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, όπως οι έγκυες γυναίκες, οι άνθρωποι άνω των 65 ετών, τα άτομα με επιβαρυμένη υγεία, οι υπέρβαροι και οι νοσηλευτές. Θυμίζουμε ότι τους τελευταίους μήνες, στη χώρα μας θρηνήσαμε περισσότερους από 110 θανάτους εξαιτίας των επιπλοκών της εποχικής γρίπης.
Η καινοτόμος τεχνολογία αναπτύσσεται από ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, σε συνεργασία με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Virustatic.
Ο Δρ Ian Rowles, από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, είπε: «Ήταν μια συναρπαστική συνεργασία με την Virustatic και τα τεστ μας έχουν δείξει ότι πραγματικά αυτή η τεχνολογία μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωση των ιών της γρίπης».
Οι ερευνητές δημιούργησαν την τεχνολογία με προσαρτώντας γλυκοπρωτεΐνες σε ύφασμα από άνθρακα και στη συνέχεια σε άλλα φθηνότερα υλικά, όπως το βαμβάκι. Στις δοκιμές που έκαναν διαπίστωσαν ότι τα μόρια του υλικού παγίδευαν πάνω από το 99% των ιών της γρίπης που ήρθαν σε επαφή μαζί τους.
Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να εξελίξουν περαιτέρω το ύφασμα ώστε να μπορεί να συλλαμβάνει και άλλους ιούς, όπως εκείνους που προκαλούν το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) και το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS).
Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι το πλύσιμο των χεριών είναι η καλύτερη μέθοδος για την πρόληψη της εξάπλωσης της γρίπης. Και ενώ η μάσκα προσώπου είναι αποτελεσματική στην προστασία όσων βρίσκονται στα νοσοκομεία από τους ιούς της γρίπης, η αποτελεσματικότητά της μειώνεται σημαντικά όταν φοριέται έξω, για άγνωστους λόγους.