Την Κυριακή 27 Μαρτίου, όπως και κάθε τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, στις 03:00 θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά και το ρολόι θα γράψει 04:00, θα μπούμε δηλαδή στη λεγόμενη θερινή ώρα. Αντίστοιχα κάθε τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου τα ρολόγια γυρίζουν μία ώρα πίσω και μπαίνουμε στη χειμερινή ώρα.
Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1784 διατύπωσε πρώτη φορά την ιδέα της θερινής ώρας με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας μιας και οι άνθρωποι μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια για τις δραστηριότητες τους. Στην Αγγλία εφαρμόστηκε πρώτη φορά το 1916 και λέγεται DTS (Daylight Saving Time), ενώ στην Ελλάδα καθιερώθηκε το 1978. Παγκοσμίως ακολουθείται από την Αμερική και την Ευρώπη (το 1994 ψηφίστηκε κοινοτική οδηγία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) ενώ αντίθετα οι περισσότερες χώρες στην Ασία και την Αφρική δεν την έχουν υιοθετήσει.
Η αλλαγή όμως της ώρας έχει αποδειχθεί ότι δημιουργεί ψυχοσωματικά προβλήματα σε πολλές ομάδες ανθρώπων.
Το πρώτο και πιο συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι είναι αυτό του ύπνου. Τις πρώτες μέρες της αλλαγής υπάρχει μία έξαρση διαταραχών του ύπνου που ξεκινάει από τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και επεκτείνεται και στους υπόλοιπους ενήλικες, ειδικά σε όσους ήδη υποφέρουν από ανάλογα προβλήματα. Ένας στους τρεις Έλληνες την πρώτη εβδομάδα της αλλαγής εμφανίζουν συμπτώματα υπνηλίας, αϋπνίας, υπνοβασίας, νυχτερινής υπερφαγίας, εφιαλτών. Ένα ακόμη σύμπτωμα είναι η ημερήσια υπνηλία η οποία επιφέρει κόπωση γι’αυτό και αυξάνονται τα εργατικά και αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία έδειξε ότι την πρώτη μέρα μετά την αλλαγή της ώρας τα ατυχήματα με μηχανές αυξήθηκαν κατά 8%.
Ένα άλλο σύμπτωμα που ερευνήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Ντένβερ είναι η αύξηση των καρδιακών προσβολών την πρώτη Δευτέρα μετά την αλλαγή της ώρας. Η έρευνα είχε διάρκεια τέσσερα συνεχόμενα έτη, έλαβε χώρα στα επείγοντα περιστατικά μη ομοσπονδιακών νοσοκομείων και έδειξε ότι υπήρχε αύξηση των καρδιακών προσβολών κατά 34%.
Οι επιστήμονες τονίζουν επίσης ότι η αλλαγή της ώρας τον Μάρτιο είναι πιο επώδυνη από αυτή του Οκτωβρίου καθώς μας επηρεάζει οργανικά και ψυχολογικά για περίπου μία εβδομάδα, ενώ η δεύτερη για μία με τρεις μέρες, ώσπου το βιολογικό μας ρολόι να επανέρθει στον φυσιολογικό του ρυθμό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τον Μάρτιο χάνουμε μία ώρα ύπνο ενώ τον Οκτώβριο κερδίζουμε.
Όλοι πάντως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για έναν συνδυασμό παραγόντων όπου η διαταραχή στον κύκλο του ύπνου μαζί με το έτσι και αλλιώς αυξημένο «στρες της Δευτέρας» σε σχέση με τις άλλες ημέρες της εβδομάδας, δημιουργούν μία εποχική συναισθηματική διαταραχή.