Το υψηλό προσδόκιμο ζωής των Ιαπώνων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υγιεινή διατροφή των κατοίκων της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Ο πληθυσμός του νησιωτικού έθνους, η οποία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στον κόσμο, έχει διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ορισμένους υδατάνθρακες, λαχανικά, φρούτα καθώς επίσης ψάρια και κρέας.
Τα τρόφιμα αυτά δημιουργούν μια δίαιτα με λίγα κορεσμένα λίπη και επεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλή σε υδατάνθρακες που προέρχονται από το ρύζι και τα λαχανικά.
Η ιαπωνική κυβέρνηση παρουσίασε έναν προτεινόμενο οδηγό διατροφής για τους πολίτες το 2005. Περίπου μια δεκαετία αργότερα, οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου για την Παγκόσμια Υγεία και Ιατρική στο Τόκιο, μελέτησαν πώς ο οδηγός διατροφής επηρέασε το ποσοστό θνησιμότητας της χώρας.
Η ομάδα ανέλυσε ερωτηματολόγια για τα τρόφιμα και τον τρόπο ζωής που συμπληρώθηκαν από 36.624 άνδρες και 42.920 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 45 και 75, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό καρκίνου, εγκεφαλικού, καρδιακών νοσημάτων ή χρόνιων παθήσεων του ήπατος. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 15 χρόνια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν τις συμβουλές του επίσημου οδηγού διατροφής, είχαν 15% χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Αυτοί οι συμμετέχοντες ήταν λιγότερο πιθανό να πάθουν αγγειοεγκεφαλικά επεισόδια.
Η μελέτη κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η ισορροπημένη κατανάλωση ενέργειας, δημητριακών, λαχανικών, φρούτων, κρέατος, ψαριού, αυγών, προϊόντων σόγιας, γαλακτοκομικών προϊόντων, γλυκών και αλκοολούχων ποτών, μπορεί να συμβάλει στη μακροζωία μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου, κυρίως από καρδιαγγειακές νόσους, στον ιαπωνικό πληθυσμό».
Ο James DiNicolantonio, ερευνητής καρδιοαγγειακής στο Ινστιτούτο Mid America Heart, ο οποίος πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: «Μπορούμε να μάθουμε πολλά για το πώς να είμαστε υγιείς από τους Ιάπωνες και τα σημαντικά σημεία είναι “τρώτε αληθινό φαγητό” και “κάντε γυμναστική”».
Παράλληλα, ο γιατρός πρόσθεσε ότι η κατανάλωση υψηλής ποιότητας τροφίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη είναι ιδιαίτερα σημαντική