Παρά τις πολλές προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός αντισυλληπτικού για άνδρες, τα προφυλακτικά και η μόνιμη βαζεκτομή παραμένουν οι μόνες επιλογές για τον άνδρα που δεν θέλει να τεκνοποιήσει. Όμως αυτό μπορεί να αλλάξει, καθώς οι ερευνητές μελετούν μια σειρά από επιλογές για την ανδρική αντισύλληψη. Αν και καμία δεν θα κυκλοφορήσει στην αγορά αμέσως, μία ή δύο μπορεί να είναι διαθέσιμες από το 2018. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η δημιουργία ενός ανδρικού αντισυλληπτικού είναι πρόκληση, καθώς το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα έχει περίπλοκη ανατομία . Οι γυναίκες έχουν ωορρηξία μία φορά το μήνα, όμως η παραγωγή σπέρματος είναι συνεχής – οι άνδρες παράγουν 1.000 σπερματοζωάρια το δευτερόλεπτο.
Εμποδίζοντας το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα
Και η παρεμπόδιση του σπέρματος να συναντήσει το ωάριο δεν είναι εύκολη. Μια άλλη πρόκληση, είναι ότι η μέθοδος πρέπει να είναι αναστρέψιμη, όπως ακριβώς και το αντισυλληπτικό χάπι των γυναικών.
Οι παρενέργειες είναι μια άλλη ανησυχία: Ερευνητές το 2011 σταμάτησαν τη δοκιμή ενός ορμονικού αντισυλληπτικού για άνδρες, όταν οι παρενέργειες, μεταξύ των οποίων κατάθλιψη, αλλαγές στη διάθεση και αύξηση της λίμπιντο, ήταν υψηλότερες από ό, τι αναμενόταν.
Οι μέθοδοι που μελετώνται περιλαμβάνουν κάποιες που χρησιμοποιούν ορμόνες και κάποιες που δεν χρησιμοποιούν. Ανάμεσά τους:
Τζελ νοστερόνης και τεστοστερόνης
Αυτή η θεραπεία συνδυάζει την ορμόνη νοστερόνη με την τεστοστερόνη σε ένα τζελ που οι άνδρες θα πρέπει να τρίψουν στα… χέρια τους. Το τζελ καταστέλλει την παραγωγή σπέρματος σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθιστώντας το ακίνδυνο για γονιμοποίηση του ωαρίου. Σε μια δοκιμή 6 μηνών, το τζελ εμπόδισε την εγκυμοσύνη σε σχεδόν 90% των περιπτώσεων, ποσοστό άμεσα συγκρίσιμο με την αποτελεσματικότητα του γυναικείου αντισυλληπτικού χαπιού που φτάνει το 91%. Οι παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί είναι βραχυπρόθεσμες και λίγες, γιατί εφαρμόζεται στο δέρμα. Μερικοί άνδρες είπαν ότι εμφάνισαν ακμή ή αύξησαν το σωματικό τους βάρος.
Vasalgel
Αυτό είναι ένα είδος τζελ που δεν χρησιμοποιεί ορμόνες και έχει διάρκεια για πολλά χρόνια. Το τζελ εγχέεται στον σπερματικό πόρο -τον σωλήνα από τον οποίο περνάει το σπέρμα- και το μπλοκάρει ή το φιλτράρει. Η εφαρμογή του θα γίνεται από γιατρό μέσα σε 5 λεπτά. Για την επαναφορά της γονιμότητας, οι ερευνητές χρησιμοποιούν ένα διάλυμα με μαγειρική σόδα για να απομακρύνουν το τζελ. Ενώ η διαδικασία αντιστράφηκε με επιτυχία σε ορισμένα πειραματόζωα, οι ερευνητές δυσκολεύονται να τα καταφέρουν σε δοκιμές σε μεγάλα ζώα. Ελπίζουν ωστόσο να πάρουν έγκριση για να ξεκινήσει η δοκιμή σε άνδρες μέχρι το τέλος του 2016.
Η2-Gamendazole
Αυτή η μέθοδος αντισύλληψης λαμβάνεται από το στόμα και αποτρέπει την παραγωγή ώριμου σπέρματος. Το «ανώριμο» σπέρμα απορροφάται στη συνέχεια από τον οργανισμό. Οι μέχρι τώρα δοκιμές σε ζώα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές, καθώς όχι μόνο η αποτελεσματικότητά του φτάνει το 100% αλλά και η επαναφορά στη γονιμότητα γίνεται χωρίς δυσκολίες. Ωστόσο. θα πρέπει να δοκιμαστεί και σε ανθρώπους για να είναι σίγουροι οι επιστήμονες.
Χάπι ρετινοϊκού οξέος
Αυτή η μέθοδος λειτουργεί εμποδίζοντας το ρετινοϊκό οξύ, μια μορφή της βιταμίνης Α, από το να κάνει τη δουλειά του στη διαδικασία της παραγωγής σπέρματος. Χάρη στο χάπι η παραγωγή σπέρματος σταματάει στη μέση και η γονιμοποίηση του ωαρίου γίνεται αδύνατη. Η μέθοδος όμως έχει δοκιμαστεί μόνο στο εργαστήριο και θα πρέπει να περιμένουμε να δοκιμαστεί πρώτα σε ζώα και μετά στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα.