Κάποτε ήταν συνηθισμένα μεταξύ των ναυτικών και των ανθρώπων που είχαν κάνει φυλακή – σήμερα είναι συνηθισμένα μεταξύ όποιων… αναπνέουν! Πολλά έχουν γραφεί για την τέχνη, την πολιτιστική διάσταση και το νόημα της δερματοστιξίας, όπως ονομάζεται το τατουάζ στα ελληνικά, όμως το βασικό ερώτημα παραμένει: γιατί διαρκούν για πάντα; Ήρθε η ώρα να δώσουμε επιστημονικές απαντήσεις.
Τα τατουάζ διαρκούν για πάντα, επειδή το ανθρώπινο σώμα νομίζει ότι είναι υπό επίθεση όταν κάποιος «ζωγραφίζει» πάνω του με το ειδικό μηχάνημα με τη βελόνα. Οι πολύπλοκες διαδικασίες του σώματος που διατηρούν το δέρμα μας απαλλαγμένο από μολύνσεις είναι οι ίδιες που επιτρέπουν στο μελάνι να ζήσει για πάντα στο δέρμα μας.
Είναι πολύ δύσκολο για οτιδήποτε να μείνει κάτω από το δέρμα μας: οι άνθρωποι αποβάλλουμε περίπου 40.000 κύτταρα του δέρματος ανά ώρα ή περίπου 1.000.000 από αυτά κάθε ημέρα. Οτιδήποτε σχεδιαστεί πάνω στο δέρμα θα εξαφανιστεί σταδιακά.
Όμως το τατουάζ γίνεται με το ειδικό «πιστολάκι», το οποίο διαπερνά το εξωτερικό στρώμα του δέρματος και φτάνει στο χόριο, το οποίο είναι το βαθύτερο στρώμα του δέρματος που δεν ξεφλουδίζει. Οι μικρές βελόνες τρυπούν την εξωτερική στοιβάδα ξανά και ξανά, γρήγορα, σπρώχνοντας το μελάνι βαθιά στις ίνες και τα νεύρα του χορίου.
Η βίαιη ώθηση του μελανιού μέσα στο δέρμα με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί στην ουσία πληγή και το σώμα απαντά όπως θα περιμένατε να απαντήσει: Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε αυτό που θεωρεί ότι είναι μια επίθεση με την αποστολή των κυττάρων στην πληγή για να αρχίσει η επισκευή του δέρματος – η διαδικασία μπορεί να ακούγεται τραυματική, αλλά στην πραγματικότητα είναι αυτή που επιτρέπει στο τατουάζ να παραμείνει στη θέση του για τόσο πολύ καιρό.
Τα μακροφάγα κύτταρα, μετακινούνται προς τη θέση του τραύματος και αρχίζουν να «τρώνε» το μελάνι που έχει αποτεθεί εκεί. Άλλα κύτταρα και μέρη του δέρματος, όπως οι ινοβλάστες, απορροφούν το μελάνι του τατουάζ. Όμως δεν μπορεί να κάνουν τίποτα παραπάνω με αυτό και έτσι να μείνουν «κολλημένα» σε αυτό το στρώμα, ορατά μέσω του δέρματος.
Ένα μέρος από το μελάνι θα πάει στο ανώτερο στρώμα του δέρματος και ότι στη συνέχεια θα αποβληθεί κανονικά. Γι ‘αυτό και η διαδικασία της δημιουργίας ενός τατουάζ περιλαμβάνει επίσης το χρόνο που απαιτεί το δέρμα σας για να θεραπευτεί, με το σώμα να χρειάζεται δύο έως τέσσερις εβδομάδες για να επουλώσει την πληγή.
Το σώμα προσπαθεί να καταπολεμήσει το ξένο μελάνι του τατουάζ σε όλη τη ζωή του ιδιοκτήτη του. Αυτό σημαίνει ότι τα τατουάζ θα ξεθωριάσει σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, μια διαδικασία που μπορεί επίσης να επιταχυνθεί και από άλλα πράγματα, όπως το φως του ήλιου.
Αλλά το σώμα μπορεί επίσης να βοηθηθεί στο να απαλλαγούμε από το φαινομενικά μόνιμο μελάνι. Ένα τατουάζ μπορεί να αφαιρεθεί με λέιζερ που φτάνει βαθιά μέσα στο δέρμα, διαλύοντας το μελάνι σε μικρότερα σωματίδια που μπορούν να απομακρυνθούν πιο εύκολα από τα μακροφάγα κύτταρα.