Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως κεντρικό θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, που εορτάζεται σήμερα, τον σακχαρώδη διαβήτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι µια ολοένα αυξανόμενη παγκόσμια απειλή για την υγεία.
Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το 2014 το 9% των ενηλίκων (18 ετών και άνω) είχαν διαβήτη, το 2012 περίπου 1,5 εκατ. θάνατοι προκλήθηκαν άμεσα από σακχαρώδη διαβήτη και περισσότερο από το 80% των θανάτων από διαβήτη συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Ο ΠΟΥ προβλέπει ότι ο σακχαρώδης διαβήτης θα είναι η 7η κύρια αιτία θανάτου το 2030. Στην Ελλάδα, το 8-10% του γενικού πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη .
Η νόσος έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στον δυτικό κόσμο (ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου 2) και αυτό αποτελεί µια σαφή ένδειξη για τη συσχέτιση της νόσου µε τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και την έλλειψη σωματικής άσκησης.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, έως το 2025 ο συνολικός αριθμός των πασχόντων αναμένεται να φτάσει τα 600 εκατομμύρια. Παρόμοια δυσοίωνη πρόβλεψη ισχύει και για την παχυσαρκία, που τις περισσότερες φορές συνυπάρχει με τον σακχαρώδη διαβήτη και, δυστυχώς, και στην Ελλάδα η συχνότητά της αυξάνεται και, μάλιστα, αφορά και τα παιδιά.
Η πιο διαδεδομένη μορφή διαβήτη είναι ο τύπου 2, καθώς προσβάλλει το 85–90% όλων των διαβητικών. Αν και συνήθως προσβάλλει ενήλικες, όλο και περισσότεροι νέοι, ακόμη και παιδιά, αναπτύσσουν πλέον διαβήτη τύπου 2.
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια ασθένεια τρόπου ζωής και συνδέεται στενά με την υψηλή αρτηριακή πίεση, τα μη φυσιολογικά λιπίδια στο αίμα και το κλασικό «σχήμα μήλου» του σώματος όπου υπάρχει περιττό βάρος γύρω από τη μέση.
Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 παρουσιάζουν συνήθως αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι το πάγκρεάς τους παράγει ινσουλίνη, αλλά η ινσουλίνη δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο θα έπρεπε. Το πάγκρεας ανταποκρίνεται δουλεύοντας πιο εντατικά για την παραγωγή περισσότερης ινσουλίνης. Τελικά δεν μπορεί να παραχθεί επαρκής ποσότητα για τη διατήρηση της ισορροπίας της γλυκόζης και έτσι αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος.
Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να καθυστερήσει την ανάγκη για χάπια ή/και ινσουλίνη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αν όντως χρειάζεστε χάπια ή/και ινσουλίνη, αυτή είναι απλώς η φυσική εξέλιξη της νόσου. Παίρνοντας χάπια ή/και ινσουλίνη αμέσως μόλις τα χρειαστείτε, μπορούν να μειωθούν οι επιπλοκές που προκαλούνται από τον διαβήτη.
Στον διαβήτη τύπου 1, το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη επειδή τα συγκεκριμένα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη έχουν καταστραφεί από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Αυτή η ινσουλίνη πρέπει να αντικαθίσταται. Επομένως, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να λαμβάνουν ινσουλίνη κάθε μέρα για να ζήσουν.