Όλοι είμαστε ξεχωριστοί ως άνθρωποι, εντελώς μοναδικοί από την κορυφή ως τα νύχια. Παρ ‘όλα αυτά, την ίδια στιγμή είναι εκπληκτικά εύκολο να κατηγοριοποιηθούμε.
Οι ψυχολόγοι έχουν κατηγοριοποιήσει τις συμπεριφορές μας σε πέντε βασικές διαστάσεις της προσωπικότητάς μας, τις επονομαζόμενες και Big Five. Αυτές περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μέσα μας αλλά και το πώς αλληλεπιδρούμε με τους άλλους.
Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν χρησιμοποιηθεί από τους ψυχολόγους για την κατηγοριοποίηση των ανθρώπων, αλλά και από τις επιχειρήσεις, προκειμένου να διαχειριστούν και να αναλύσουν ένα μεγάλο κοινό αποτελεσματικά.
Εσείς, με ποιο χαρακτηριστικό πιστεύετε ότι ταυτίζεστε περισσότερο;
1) Ευσυνειδησία
Τα χαρακτηριστικό που σχετίζεται με την εργασιακή ηθικά σας και τις οργανωτικές σας ικανότητες. Οι άνθρωποι με αυτό το γνώρισμα κοιτούν μπροστά και θέτουν υψηλούς στόχους. Είναι επίσης πιθανό να δείξουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για ένα θέμα επί μακρόν και όχι περιστασιακό ενδιαφέρον για πολλά θέματα. Από την άλλη, εκείνοι που δεν σημειώνουν υψηλές βαθμολογίες σε ψυχολογικά τεστ σε αυτό το χαρακτηριστικό, θεωρούν αυτού του είδους τα άτομα ως εμμονικά και ξεροκέφαλα.
2) Προσήνεια
Η φιλικότητα και η συμπόνια είναι από τα χαρακτηριστικά ενός προσηνούς προσώπου. Επίσης τα άτομα με υψηλή βαθμολογία σε αυτόν τον τομέα, είναι πιο αξιόπιστα. Η προσήνεια χρησιμοποιείται επίσης ως μέτρο για το πόσο ήρεμο είναι ένα άτομο. Όσοι έχουν χαμηλή βαθμολογία σε αυτό μπορεί να είναι εριστικοί, αντιδραστικοί ή ανταγωνιστικοί.
3) Εξωστρέφεια
Οι άνθρωποι με υψηλή βαθμολογία στα τεστ σε αυτό το χαρακτηριστικό ζουν για τη συναναστροφή με τους άλλους. Είναι εξαιρετικά ομιλητικοί, γεμάτοι ενέργεια, αποφασιστικοί και δεν νιώθουν άβολα όταν βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής. Από την άλλη, κάποιος με χαμηλή βαθμολογία σε αυτό το χαρακτηριστικό, βλέπει τους ανθρώπους αυτούς σαν να επιζητούν την προσοχή και υπερβολικά δεσποτικούς.
4) Νευρωτισμός
Όσοι σημειώνουν υψηλή βαθμολογία σε αυτόν τον τομέα, είναι πιθανό να αντιδράσουν αρνητικά σε μια έντονη κατάσταση και αισθάνονται πιο νευρικοί, θυμωμένοι ή ευάλωτοι σε σχέση με τους υπόλοιπους. Μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να ερμηνευθεί ως ένδειξη ανασφάλειας ή συναισθηματικής αστάθειας από εκείνους που σημειώνουν χαμηλή βαθμολογία σε αυτό το χαρακτηριστικό.
5) Δεκτικότητα στις εμπειρίες
Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία έχετε μια αδηφάγα επιθυμία για εκμάθηση νέων πραγμάτων, είστε άνθρωπος γεμάτος περιέργεια, δημιουργικός και με φαντασία. Όσοι είναι δεκτικοί σε εμπειρίες προτιμούν τον αυθόρμητο τρόπο ζωής αντί για τα αυστηρά προγράμματα και αναζητούν τις έντονες στιγμές. Στην άλλη άκρη του φάσματος βρίσκονται όσοι είναι ρεαλιστές και αναζητούν βοήθεια στα στοιχεία.