Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 35 χρόνια σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο διεθνής οργανισμός έχει προειδοποιήσει ότι ο διαβήτης είναι πλέον μια «σοβαρή απειλή για την υγεία του πληθυσμού», καθώς η παχυσαρκία πυροδοτεί την αύξηση της πάθησης.

Και, ενώ κάποτε ήταν κυρίως περιορισμένη σε πλουσιότερες χώρες, η έκθεση του 2016 του ΠΟΥ προειδοποιεί ότι ο διαβήτης αυξάνεται τώρα ταχύτερα σε χώρες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Η Margaret Chan, γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, δήλωσε ότι τα άτομα με διαβήτη στις φτωχότερες χώρες βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. «Δεν είναι πλέον μια ασθένεια που συναντούμε κυρίως σε πλούσιες χώρες, ο επιπολασμός του σακχαρώδη διαβήτη αυξάνεται σταθερά παντού στον κόσμο, πιο σημαντικά μάλιστα στις χώρες μεσαίου εισοδήματος στον κόσμο. Οι άνθρωποι με διαβήτη που εξαρτώνται από την ινσουλίνης πληρώνουν πολύ υψηλό τίμημα όταν η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή ινσουλίνη είναι εξαιρετικά δύσκολη».

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος η οποία εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη – την ορμόνη η οποία ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Ως αποτέλεσμα οι έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές βλάβες σε πολλά από τα νεύρα του σώματος και τα αιμοφόρα αγγεία, επηρεάζοντας την καρδιά, τα μάτια και τα νεφρά.

Ενώ ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται κυρίως στην παιδική ηλικία για άγνωστους λόγους, ο διαβήτης τύπου 2 – ο πιο κοινός τύπος – είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της παχυσαρκίας και της έλλειψης άσκησης.

Με δεδομένο ότι περίπου 108 εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από την ασθένεια το 1989, ο αριθμός αυτός έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί, φτάνοντας τα 422 εκατομμύρια πάσχοντες το 2014, όπως διαπίστωσε η έκθεση. Ο διαβήτης ενηλίκων στο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αυξηθεί από 4,7% πριν από 36 χρόνια, σε 8,5% κατά την τελευταία καταμέτρηση. Σε όλον τον κόσμο, περίπου 1,5 εκατομμύρια θάνατοι προκλήθηκαν από διαβήτη το 2012.

Ο ΠΟΥ τόνισε ότι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες κατά την παιδική ηλικία ήταν ένας από τους καλύτερους τρόπους που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αποφύγουν την παχυσαρκία αργότερα στη ζωή τους, μαζί με 30 λεπτά άσκησης την ημέρα και τη διακοπή του καπνίσματος.

Η Δρ Τσαν προειδοποίησε ότι το κόστος της αντιμετώπισης της νόσου μπορεί να αποδειχθεί πολύ υψηλό για την παγκόσμια οικονομία. «Ο διαβήτης και οι επιπλοκές του έχουν σκληρό οικονομικό αντίκτυπο σκληρά στους πάσχοντες και στις οικογένειές τους, καθώς και στις οικονομίες των κρατών», είπε.

Πρόσθεσε ότι 150 χώρες έχουν θέσει τον «φιλόδοξο στόχο» για τη μείωση μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, κατά ένα τρίτο έως το 2030.