Ένα κοινό φάρμακο φαίνεται ότι κρατάει το κλειδί της μακροζωίας, σύμφωνα με μια καινούρια έρευνα.
Σε χαμηλές δόσεις, διαπιστώθηκε ότι το λίθιο παρέτεινε τη ζωή των μυγών των φρούτων σε εργαστηριακά πειράματα.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι «ενθαρρυντικά» και ότι θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε νέα φάρμακα που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία.
Το λίθιο χρησιμοποιείται στην ψυχιατρική για να βοηθήσει στην παύση των εναλλαγών διάθεσης, αλλά κρύβει κινδύνους για σοβαρές παρενέργειες όταν λαμβάνεται σε υψηλές δόσεις.
Το πως το λίθιο δρα στον εγκέφαλο δεν είναι πλήρως κατανοητό, όμως στις μύγες των φρούτων το φάρμακο φαίνεται να παρατείνει τη διάρκεια ζωής μπλοκάροντας μια χημική ουσία γνωστή ως GSK-3.
«Η ανταπόκριση σε χαμηλές δόσεις λιθίου που έχουμε δει στις μύγες είναι πολύ ενθαρρυντική και το επόμενο βήμα μας είναι να εστιάσουμε στη στόχευση της GSK-3 σε πιο σύνθετα ζώα, με στόχο τελικά την ανάπτυξη ενός φαρμάκου για δοκιμή σε ανθρώπους», δήλωσε η καθηγήτρια Linda Partridge του Ινστιτούτου Υγιούς Γήρανσης του πανεπιστημίου UCL, η οποία ηγήθηκε της μελέτης.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cell Reports, διαπίστωσε ότι οι μύγες των φρούτων έζησαν 16% περισσότερο από το μέσο όρο, όταν έλαβαν χαμηλές δόσεις λιθίου.
Σε υψηλές δόσεις όμως, το λίθιο φάνηκε να μειώνει τη διάρκεια ζωής τους.
«Βρήκαμε ότι οι χαμηλές δόσεις, όχι μόνο παρατείνουν τον μέσο όρο ζωής αλλά και ότι θωρακίζουν τον οργανισμό από το άγχος, ενώ ταυτόχρονα μπλοκάρουν την παραγωγή λίπους στις μύγες με διατροφή υψηλή σε ζάχαρη», είπε η Δρ Ivana Bjedov από το Ινστιτούτο Καρκίνου του UCL, που επίσης συμμετείχε στην έρευνα.
Η Claire Bale, της οργάνωσης Parkinson’s UK η οποία χρηματοδότησε εν μέρει τη μελέτη, δήλωσε: «Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι οι ερευνητές ήταν σε θέση να προσδιορίσουν ένα βασικό κομμάτι του παζλ της γήρανσης, που κάποια μέρα μπορεί να μας επιτρέψει να παρέμβουμε στη διαδικασία της γήρανσης. Η έρευνα αυτή έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να συμβάλει στη δημιουργία μιας πιο υγιεινής μεγαλύτερης γενιάς, αλλά και να παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το πώς θα μπορούσαμε ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε ή ακόμη και να εμποδίσουμε παθήσεις που συνδέονται με τη γήρανση, όπως το Πάρκινσον».
Τα άλατα λιθίου έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως τονωτικό της υγείας και να θεραπεύσει παθήσεις όπως η ποδάγρα και ημικρανίες. Στη σύγχρονη ιατρική, το λίθιο χρησιμοποιείται για τη σταθερότητα της διάθεσης σε άτομα με διπολική διαταραχή και εξετάζεται επίσης για θεραπεία της εξασθένισης της μνήμης.