Ο ιός Ζίκα είναι «τρομακτικότερος» από ό,τι προβλεπόταν αρχικά και οι επιπτώσεις του στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους της δημόσιας υγείας.

Ένα ευρύτερο φάσμα γενετικών ανωμαλιών έχει συνδεθεί με τον ιό, δήλωσε η Δρ Anne Schuchat από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης  Νοσημάτων (CDC). Και τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό θα μπορούσαν να ταξιδέψουν σε περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ από ό, τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, τόνισε.

Η τρέχουσα επιδημία Ζίκα ξεκίνησε σχεδόν πριν από ένα χρόνο στη Βραζιλία. Η ασθένεια έχει συνδεθεί με χιλιάδες γενετικές ανωμαλίες που έχουν εμφανιστεί στη χώρα και ο ιός έχει εξαπλωθεί ευρέως στην αμερικανική ήπειρο.

«Τα περισσότερα από όσα έχουμε μάθει προς το παρόν, δεν είναι καθησυχαστικά«, είπε η Δρ Schuchat σε συνέντευξη τύπου στον Λευκό Οίκο. «Ό, τι γνωρίζουμε για τον ιό φαίνεται να είναι τρομακτικότερι από ό, τι αρχικά πιστευόταν».

Υπήρξαν 346 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Ζίκα στις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με το CDC, που όλες συνδέονται με ταξίδια στις περιοχές της Νότιας Αμερικής όπου υπάρχει έξαρση της επιδημίας.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια ως χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση του ιού. Στην ίδια μάχη, έχουν χρησιμοποιηθεί κεφάλαιο συνολικού ύψους 589 εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν απομείνει στο ταμείο που είχε δημιουργηθεί για τον ιό Έμπολα.

«Αυτή ήταν μια προσωρινή λύση ανάγκης και σίγουρα όχι επαρκής για να ολοκληρωθεί η δουλειά», είπε ο Δρ Anthony Fauci του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων. «Οι ΗΠΑ χρειάζονται τώρα περισσότερα χρήματα για την καταπολέμηση των κουνουπιών και τη χρηματοδότηση καλύτερης έρευνας για εμβόλια και θεραπείες. Όταν ο πρόεδρος ζήτησε 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια, χρειαζόμασταν 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια».

Ο Δρ Fauci είπε ότι οι αρχικές δοκιμές ενός εμβολίου ενάντια στον ιό Ζίκα πιθανότατα θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, δοκιμές ευρείας κλίμακας θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις αρχές του 2017. «Το καλύτερο σενάριο θα είναι ένα εμβόλιο έτοιμο για το ευρύ κοινό στις αρχές του 2018», δήλωσε.