H αντίσταση στα αντιβιοτικά θα αποτελέσει «ακόμη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα από τον καρκίνο», αν δεν υπάρξει δράση σε παγκόσμιο επίπεδο, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας George Osborne.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι 10 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως θα μπορούσαν να πεθαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2050, καθώς τα αντιβιοτικά τείνουν να γίνουν ανίκανα να αντιμετωπίσουν κοινές λοιμώξεις. Το νούμερο αυτό είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν σήμερα από καρκίνο.
Ο υπουργός μίλησε κατά τη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσιγκτον και επεσήμανε ότι θα υπάρξει ένα «τεράστιο οικονομικό κόστος»: το 2050, η μικροβιακή αντοχή θα μπορούσε να μειώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ έως και κατά 3,5% – ένα σωρευτικό κόστος 100 τρις δολαρίων.
«Εάν δεν λάβουμε δράση σε παγκόσμιο επίπεδο, η μικροβιακή αντοχή θα αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα από ό, τι είναι σήμερα ο καρκίνος. Δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα υγείας, αλλά και ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα. Το κόστος του να μην κάνουμε τίποτα, τόσο από την άποψη των ανθρώπινων ζωών που χάνονται όσο και από την άποψη της σπατάλης χρημάτων, είναι πολύ μεγάλο και θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια κοινή προσέγγιση παγκοσμίως».
«Θα πρέπει να αλλάξουμε δραστικά τα κίνητρα για τις φαρμακευτικές εταιρείες και άλλους εμπλεκομένους, ώστε να δημιουργήσουν μια μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα αυτό, με νέες ανταμοιβές που θα χρηματοδοτούνται σε παγκόσμιο επίπεδο και που θα στηρίζουν την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών και τη διασφάλιση της πρόσβασης σε αυτά στον αναπτυσσόμενο κόσμο».
Το 2014 ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας David Cameron ήταν ο πρώτος ηγέτης της G20 που μίλησε δημοσίως για το μέγεθος του κινδύνου και ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάσει μια μελέτη με πιθανές λύσεις για το αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων. Η Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση για την έρευνα σε πρώιμο στάδιο για το θέμα.