Η χρόνια στέρηση ύπνου σχετίζεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας – μεταξύ αυτών ο διαβήτης, η υψηλή πίεση και οι καρδιοπάθειες. Μια μελέτη μάλιστα υποστηρίζει τώρα ότι όχι μόνο οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε αυτά από ό, τι οι άνδρες, αλλά και ότι επιπλέον τους προσθέτει και επιπλέον κιλά!

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Duke ρώτησαν 210 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα και είχαν ηλικία μεταξύ 18 και 65 ετών σχετικά με την ποιότητα και τη συχνότητα του ύπνου τους και τους αξιολόγησαν σε αρκετά ακόμη θέματα, συμπεριλαμβανομένου του άγχους  και της σωματικής ευεξίας.

Κανένα από τα άτομα που συμμετείχαν δεν είχε ιστορικό κλινικών προβλημάτων ύπνου (όπως αϋπνία) και όλα ήταν σχετικά υγιή – δηλαδή, δεν κάπνιζαν και δεν είχαν κάποιο σημαντικό λόγο για να ανησυχούν για την υγεία τους κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν συστηματικά προβλήματα για να κοιμηθούν και να παραμείνουν κοιμισμένες, παρουσίαζαν και προβλήματα ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα, υψηλότερα ποσοστά φλεγμονής, αυξημένα επίπεδα στρες, αυξημένη επιθετικότητα και αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Επίσης, όσο περισσότερα προβλήματα ανέφεραν οι γυναίκες σχετικά με τον ύπνο, τόσο υψηλότερος ήταν ο Δείκτης Μάζας Σώματός τους, ενώ οι άνδρες φαίνεται ότι αντιμετώπιζαν καλύτερα το θέμα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η ανισότητα μεταξύ των φύλων μπορεί να έχει να κάνει με την τεστοστερόνη, την ορμόνη η οποία παράγεται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες στους άνδρες από ότι στις γυναίκες. Έχει βρεθεί ότι η τεστοστερόνη προστατεύει τα κύτταρα του σώματος από τη φλεγμονή και, σαν αποτέλεσμα, μπορεί επίσης να προστατεύσει τον εγκέφαλο και άλλα όργανα από τη στέρηση ύπνου και το άγχος.

«Η υψηλότερη τεστοστερόνη συνδέεται με χαμηλότερους ορμονικούς δείκτες φλεγμονής στο αίμα, μεγαλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος», γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό Brain, Behavior and Immunity. «Είναι λογικό να υποθέσουμε, λοιπόν, ότι τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες αμβλύνουν τις επιπτώσεις στην υγεία από την έλλειψη ύπνου».

Όσο για τη σύνδεση του προβληματικού ύπνου με την αύξηση του σωματικού βάρους, οι συγγραφείς της μελέτης θεωρούν ότι η διαφορετική ισορροπία των ορμονών (περισσότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη για τις γυναίκες, λιγότερη τεστοστερόνη) μπορεί, όταν «ταλαιπωρείται» ακόμη περισσότερο από τον κακής ποιότητας ύπνο, να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αίσθηση πείνας και υπερκατανάλωση φαγητού.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία της ανάπτυξης μιας πιο σταθερή ρουτίνας όσον αφορά την ώρα που οι γυναίκες πηγαίνουν για ύπνο, η οποία θα τους επιτρέπει να κοιμούνται περισσότερο, ευκολότερα και καλύτερα.