Μια νέα μελέτη δείχνει ότι αν είστε γυναίκα, η απώλεια του συζύγου σας μπορεί και να είναι ευεργετική για την υγεία σας! Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι χήρες βρέθηκαν να υποφέρουν λιγότερο από άγχος μετά τον θάνατο των συζύγων τους, όμως το ακριβώς αντίθετο ισχύει για τους άνδρες που χηρεύουν, οι οποίοι φαίνεται ότι στηρίζονται υπερβολικά στο έτερον ήμισύ τους.

Τα ευρήματα πάντως του πανεπιστημίου της Πάντοβα φαίνεται να έρχονται σε αντίθετη με την άποψη ότι ο γάμος έχει οφέλη για την υγεία.

Παρά τις προηγούμενες έρευνες που έδειξαν ότι όσοι είναι παντρεμένοι ζουν περισσότερο από ό, τι οι ανύπαντροι, η μελέτη που έγινε σε 2.000 άτομα άνω των 65 φέρνει στο φως συγκεκριμένες διαφορές μεταξύ των φύλων.

Η Δρ Caterina Trevisan, από το πανεπιστήμιο της Πάντοβα, εξήγησε ότι για πολλούς άνδρες το να έχουν μια σύζυγο σημαίνει ότι έχουν κάποιον που διαχειρίζεται το νοικοκυριό και φροντίζει για την υγεία τους.

Η Δρ Trevisan είπε ότι αντίθετα, οι γυναίκες ήταν «πιο πιθανό να αισθάνονται άγχος και να βρίσκουν τον ρόλο τους περιοριστικό και απογοητευτικό».

«Οι παντρεμένες γυναίκες μπορεί να υποφέρουν από τις επιπτώσεις που έχει η ανάληψη της ευθύνης, δεδομένου ότι συχνά οι ίδιες αφιερώνουν τη ζωή τους στη φροντίδα του συζύγου τους», είπε.

Αυτός ήταν και ένας από τους παράγοντες πίσω από τον χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης για τις άγαμες γυναίκες, καθώς οι παντρεμένες αντιμετώπιζαν περισσότερα συζυγικά προβλήματα από ό, τι οι άνδρες και είχαν λιγότερα οφέλη από το γάμο τους.

Επιπλέον, οι γυναίκες που έχασαν τους συζύγους τους ήταν κατά 25% λιγότερο πιθανό να είναι φιλάσθενες αργότερα στη ζωή τους, σε αντίθεση με τους εργένηδες και τους χήρους που είχαν αυξημένες πιθανότητες φιλασθενείας.

Η Δρ Trevisan δήλωσε ότι «πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο ευάλωτες στην κατάθλιψη από τους άνδρες που χηρεύουν, πιθανότατα επειδή έχουν περισσότερους τρόπους αντιμετώπισης της απώλειας και τους είναι πιο εύκολο να εκφράσουν τα συναισθήματά τους».

Ομολόγησε επίσης ότι η ίδια και οι συνάδελφοί της περίμεναν ότι όλοι ανύπαντροι θα παρουσίαζαν περισσότερα σημάδια προβληματικής υγείας, αλλά διαπίστωσαν ότι κάτι τέτοιο ίσχυε μόνο για τους άνδρες.