Η φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson υποχρεώνεται από αμερικανικό δικαστήριο να πληρώσει περισσότερα από 55 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση σε μια γυναίκα που ισχυρίζεται ότι το ταλκ της εταιρείας της προκάλεσε καρκίνο των ωοθηκών.

Η 62χρονη Gloria Ristesund, είπε ότι χρησιμοποιούσε προϊόντα ταλκ της εταιρείας στα γεννητικά της όργανα για δεκαετίες. Οι εκπρόσωποι της Johnson & Johnson – η οποία αντιμετωπίζει περίπου 1.200 παρόμοιες μηνύσεις – επιμένουν ότι τα προϊόντα της είναι ασφαλή και δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση.

Αρκετοί ερευνητές άλλωστε, υποστηρίζουν ότι η σύνδεση του ταλκ με τον καρκίνο των ωοθηκών δεν αποδεικνύεται. Παρόλα αυτά, τον Φεβρουάριο, η Johnson & Johnson καταδικάστηκε να πληρώσει 72 εκατομμύρια δολάρια σε μια παρόμοια περίπτωση.

Η κυρία Ristesund διαγνώστηκε με καρκίνο των ωοθηκών το 2011 και υπεβλήθηκε σε υστερεκτομή και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις – ο καρκίνος της σήμερα είναι σε ύφεση. Μετά από μια δίκη τριών εβδομάδων, δικαστήριο του Μιζούρι της επιδίκασε 55 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.

Ο δικηγόρος Jere Beasley, του οποίου η εταιρεία αντιπροσωπεύει την Ristesund, δήλωσε ότι η πελάτισσά  του ήταν ικανοποιημένη με την ετυμηγορία και ότι η απόφαση θα αναγκάσει την J & J να ζητήσει εξωδικαστικό συμβιβασμό στις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Η Carol Goodrich, εκπρόσωπος της J & J, δήλωσε ότι η ετυμηγορία έρχεται σε σύγκρουση με 30 χρόνια έρευνας που υποστηρίζουν την ασφάλεια των καλλυντικών που περιέχουν ταλκ. Συμπλήρωσε ότι η εταιρεία σκοπεύει να ασκήσει έφεση και ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ασφάλεια των προϊόντων της.

Η υπόθεση έρχεται ως συνέχεια μια άλλης από τον προηγούμενο Φεβρουάριο, στην οποία η Johnson & Johnson καταδικάστηκε να πληρώσει 72 εκατομμύρια δολάρια στην οικογένεια μιας γυναίκας που ισχυρίστηκε ότι ο θάνατό της συνδέεται με τη χρήση του τάλκ της εταιρείας Baby Powder. Η Jackie Fox από το Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών πέρυσι, σε ηλικία 62 ετών και χρησιμοποιούσε το ταλκ για δεκαετίες. Η οικογένειά της υποστήριξε ότι η εταιρεία γνώριζε τους κινδύνους που κρύβει το ταλκ και δεν προειδοποίησε τους χρήστες. Η J & J έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Είναι τελικά το ταλκ ασφαλές;
Υπήρξαν ανησυχίες για χρόνια ότι η χρήση ταλκ, ιδιαίτερα στα γεννητικά όργανα, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών.

Όμως τα στοιχεία δεν είναι πειστικά. Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο ταξινομεί τα ταλκ που χρησιμοποιούνται στα γεννητικά όργανα ως «πιθανώς καρκινογόνα», λόγω των μικτών αποδείξεων.

Τα ορυκτά ταλκ στη φυσική τους μορφή περιέχουν αμίαντο ο οποίος προκαλεί καρκίνο. Ωστόσο, ταλκ χωρίς αμίαντο χρησιμοποιούνται σε προϊόντα για μωρά και άλλα καλλυντικά από το 1970. Αλλά οι μελέτες για τα ταλκ χωρίς αμίαντο έχουν δώσει αντιφατικά αποτελέσματα.

Αν και έχουν συνδεθεί με την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου σε ορισμένες μελέτες, υπάρχουν κριτικές για την ποιότητά τους, καθώς συχνά βασίζονται στις αναμνήσεις χρηστών για την ποσότητα τάλκ που χρησιμοποιούσαν πριν από χρόνια. Άλλες μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση μεταξύ ταλκ και καρκίνου.