Τα παιδιά που τα χτυπούν οι γονείς τους είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας καθώς και αντικοινωνική συμπεριφορά όταν μεγαλώσουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας.

Γνωστικές δυσκολίες και αυξημένη επιθετικότητα είναι οι παρενέργειες που καταγράφονται σε μια μετα-ανάλυση ερευνών διάρκειας 50 ετών που περιλαμβάνει στοιχεία για περισσότερα από 160.000 παιδιά. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Family Psychology, πραγματοποιήθηκε από κοινού από ερευνητές του πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν και του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, αξιολόγησε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ενήλικη ζωή που έχει το «ξύλο» στην ψυχική υγεία των παιδιών, τις δεξιότητές τους και την ανάπτυξη .

Ο ερευνητές χρησιμοποιούν τον όρο «ξύλο» για να χαρακτηρίσουν ένα «χτύπημα στο παιδί στους γλουτούς ή στα άκρα, χρησιμοποιώντας την ανοιχτή παλάμη» – όχι κάτι υπερβολικό. Ανακάλυψαν 13 αρνητικά αποτελέσματα τα οποία «σχετίζονται σημαντικά με τη χρήση ξύλου από τους γονείς» και εξακολουθούν να επηρεάζουν τα παιδιά ακόμη και κατά την ενηλικίωση. Τα αρνητικά αποτελέσματα περιλαμβάνουν περισσότερη επιθετικότητα, αντικοινωνική συμπεριφορά, προβλήματα ψυχικής υγείας, κακές σχέσεις με τους γονείς, μικρότερη γνωστική ικανότητα και χαμηλότερη αυτοεκτίμηση.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Το ξύλο στα παιδιά ως μέσο για τη διόρθωση της κακής συμπεριφοράς είναι μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική, αν και υπάρχει μεγάλη συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την καταλληλότητά του. Η μετα-ανάλυση που παρουσιάζεται εδώ δεν βρήκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι “ξύλο” συνδέεται με βελτίωση συμπεριφοράς στα παιδιά και μάλλον βρέθηκε ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο 13 αναπτυξιακών αποτελεσμάτων».

«Οι γονείς που χρησιμοποιούν το “ξύλο”, όσοι το συνιστούν και οι νομοθέτες που το επιτρέπουν, θα μπορούσαν να επανεξετάσουν τη στάση τους, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το “ξύλο” έχει οποιοδήποτε όφελος για τα παιδιά και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος να τους κάνει κακό».

Έρευνα της UNICEF αναφέρει ότι σε όλο τον κόσμο το 80% των παιδιών υπόκεινται σε κάποια μορφή «ξύλου» ως μέσο για να πειθαρχήσουν.