Ένα αυτόνομο ρομπότ χρησιμοποιήθηκε για να ράψει το έντερο ενός χοίρου, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στις αυτοματοποιημένες επεμβάσεις. Σε αντίθεση με τις υπάρχουσες ρομποτικές συσκευές που χρησιμοποιούνται ήδη, το ρομπότ Star δεν χρειάζεται να καθοδηγείται από κάποιον χειρουργό αλλά δρα μόνο του.

Στις δοκιμές που έγιναν σε χοίρους, οι επιδόσεις του Star στην επιδιόρθωση του κομένου εντέρου, ήταν τουλάχιστον ισάξιες με εκείνες των εκπαιδευμένων γιατρών, όπως αναφέρει το περιοδικό Science Translational Medicine.

Τα ρομπότ που κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις δεν είναι κάτι καινούριο. Πολλά νοσοκομεία, ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ, χρησιμοποιούν ρομποτικούς «βοηθούς» για την αφαίρεση όγκων στους οποίους η πρόσβαση είναι δύσκολη, όπως σε περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη.

Οι συσκευές αυτές, όπως το Σύστημα da Vinci, είναι μια «επέκταση» των χεριών του χειρουργού – gadgets που δίνουν στον χειριστή καλύτερη εικόνα του στόχου και καλύτερα εργαλεία για να γίνει η επέμβαση.

Όμως οι επιστήμονες τώρα προσπαθούν να δημιουργήσουν μια νέα γενιά ρομπότ που θα λειτουργούν αυτόνομα, αν και υπό στενή επιτήρηση, ώστε να αφαιρεθεί ο παράγοντας του ανθρώπινου λάθους.

Θεωρητικά, η ιατρική ομάδα θα μπορούσε απλώς να καθίσει και να παρακολουθήσει το μηχάνημα να πραγματοποιεί την επέμβαση και να εμπλακεί μόνο εάν είναι απαραίτητο.

Τα ρομπότ είναι κατάλληλα για επαναλαμβανόμενες, προβλέψιμες εργασίες. Το να «μάθουν» να πραγματοποιούν ράμματα σε μαλακούς ιστούς που γλιστρούν, είναι μια πρόκληση. Όμως ο Δρ Peter Kim και οι συνεργάτες του στο Εθνικό Ιατρικό Κέντρο Παίδων, στην Ουάσιγκτον, λένε ότι έχουν βρει έναν τρόπο για να τα καταφέρουν με το Star – εκ του Smart Tissue Autonomous Robot.

Το Star «διαβάζει» ειδικούς δείκτες στον μαλακό ιστό για να ξέρει ακριβώς πού να βάλει τα ράμματα της για το κινούμενο στόχο. Όπως μια κανονική… ραπτομηχανή, μπορεί να προγραμματιστεί για λεπτομέρειες όπως το μέγεθος του ράμματος, το είδος και τη δύναμη που απαιτεί. Μάλιστα, φαίνεται να εκτελεί τη διαδικασία ελαφρώς καλύτερα από ειδικευμένους χειρουργούς, όπως έδειξε η επέμβαση στο έντερο ενός χοίρου.

Ο Δρ Kim είπε: «Αν πρέπει να γίνουν 20 ράμματα, δεν αρκεί το ότι ένας άνθρωπος κάνει τα 19 πολύ καλά – πρέπει να κάνει και τα 20 για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Αυτή η μηχανή κάνει σταθερά 20 τέλεια ράμματα».

Βέβαια, ούτε το ρομπότ είναι αλάθητο: στις δοκιμές, οι επιστήμονες έπρεπε να εποπτεύουν το ρομπότ και να κάνουν νέες ρυθμίσεις περίπου στο 40% της επέμβασης.

«Ήταν μικρές προσαρμογές, ήμασταν λίγο νευρικοί για να σιγουρευτούμε ότι θα το έκανε τη δουλειά με τον σωστό τρόπο. Μπορεί να είναι πλήρως αυτόνομο στην εργασία για την οποία το προορίζουμε», διευκρίνισε ο Δρ Kim, που ελπίζει ότι ρομπότ όπως αυτό θα μπορούσαν στο μέλλον να μειώσουν τα χειρουργικά σφάλματα, να προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα και να σώσουν ζωές.