Τα οφέλη της ποδηλασίας και του βαδίσματος στην υγεία αντισταθμίζουν με το παραπάνω τις επιβλαβείς επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, διαπιστώνει μια πρόσφατη μελέτη.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περισσότερους από 12,5 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως και κατά τη διάρκεια της άσκησης σε ανοιχτό χώρο εισπνέουμε περισσότερους ρύπους. Από την άλλη πλευρά, η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιακής νόσου, καθώς και αρκετών μορφών καρκίνου.
Η μελέτη του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, έδειξε ότι ακόμη και σε πόλεις με πολύ υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις σε υπολογιστή για να συγκρίνουν δεδομένα από διάφορα είδη σωματικής δραστηριότητας, σε διαφορετικά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σε τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.
Διαπίστωσαν ότι για μια μέση συγκέντρωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε μια αστική περιοχή, το σημείο καμπής – όταν οι κίνδυνοι αρχίζουν να ξεπερνούν τα οφέλη – εμφανίζεται μετά από επτά ώρες ποδηλασίας ή 16 ώρες περπατήματος – πολύ περισσότερο από ό, τι οι περισσότεροι άνθρωποι θα κάνουν ποτέ.
«Ακόμα και στο Δελχί, μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο, οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν ποδήλατο για περισσότερο από πέντε ώρες την εβδομάδα προτού οι κίνδυνοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση αντισταθμίσουν τα οφέλη για την υγεία», είπε ο Δρ Marco Tainio, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Και πρόσθεσε: «Πρέπει να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι μια μικρή μειοψηφία εργαζομένων στις πιο μολυσμένες πόλεις, όπως ως κούριερ που χρησιμοποιούν ποδήλατο, μπορεί να εκτεθούν σε επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αρκετά υψηλά ώστε να ακυρώσουν τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας για την υγεία».
Ο Δρ Τζέιμς Woodcock, εκ των συγγραφέων της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Preventive Medecine, πρόσθεσε: «Ενώ η έρευνα αυτή καταδεικνύει τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας, παρά την ποιότητα του αέρα, δεν αποτελεί επιχείρημα για να μείνουμε αδρανείς στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Παρέχει περαιτέρω στήριξη για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε υποδομές, ώστε να κάνουμε τους ανθρώπους να βγουν από τα αυτοκίνητά τους και να χρησιμοποιήσουν τα πόδια ή τα ποδήλατά τους. Έτσι θα μειωθούν τα επίπεδα της ρύπανσης και ταυτόχρονα θα υποστηριχθεί η σωματική δραστηριότητα».