Οι συνέπειες του ιού Ζίκα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερες από ό, τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, με την μικροκεφαλία στα νεογέννητα να είναι απλώς το πιο άμεσα ορατό αποτέλεσμα, σύμφωνα με επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. Ο ιός που μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των κουνουπιών και που έχει προκαλέσει επιδημία στη Βραζιλία από πέρυσι, μπορεί να είναι υπεύθυνος για γενετικές ανωμαλίες και άλλες νευρολογικές παθήσεις σε περισσότερο από 20% των μωρών που γεννιούνται από μολυσμένες μητέρες.

Η ιατρική κοινότητα συμφωνεί ότι η μόλυνση από Ζίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε μικροκεφαλία, η οποία περιορίζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα βρέφη. Η γενετική ανωμαλία εκτιμάται ότι θα επηρεάσει το 1% των εγκύων γυναικών που έχουν προσβληθεί από τον Ζίκα. Ο ιός έχει επίσης συνδεθεί με το σύνδρομο Guillain-Barré, μια σπάνια και δυνητικά θανατηφόρο διαταραχή που κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στο νευρικό σύστημα, οδηγώντας σε παράλυση.

Αλλά μια μελέτη στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι το 29% των προγεννητικών υπερηχογραφημάτων σε γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον Ζίκα «έδειξαν ανωμαλίες», ένα νούμερο που περιγράφεται από τους συντάκτες της ως «ανησυχητικό». Η Δρ Sonia Rasmussen από του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), δήλωσε: «Η μικροκεφαλία και άλλες γενετικές ανωμαλίες που έχουμε παρατηρήσει έως τώρα, θα μπορούσαν να είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου».

Εν τω μεταξύ, οι γιατροί στη Βραζιλία έχουν πει ότι περίπου στο ένα πέμπτο των κυήσεων που επηρεάζονται από τον Ζίκα, υπάρχει κάποια μορφή εγκεφαλικής βλάβης στο παιδί. Στη χώρα έχουν ήδη καταγραφεί τουλάχιστον 2.844 κρούσματα του ιού σε έγκυες γυναίκες. Οι εμπειρογνώμονες έχουν πει ότι η επιδημία είναι πιθανό να υποχωρήσει στο Ρίο ντε Τζανέιρο την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς θα πραγματοποιηθούν τον Αύγουστο που στη Βραζιλία είναι χειμώνας.

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της μόλυνσης από τον Ζίκα είναι ακόμη άγνωστες. Βραζιλιάνοι γιατροί δηλώνουν ότι παρατηρούν αύξηση σε πολλές νευρολογικές παθήσεις σε μωρά και ότι πολλές διαταραχές είναι δύσκολο να εντοπιστούν σε νεογέννητα, καθώς τα συμπτώματά τους γίνονται εμφανή κατά την ανάπτυξη ενός παιδιού.

Επιστήμονες σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Γαλλία, εργάζονται σε σχεδόν 20 διαφορετικά project για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του Ζίκα. Εν τω μεταξύ, περιοχές της νότιας Ευρώπης και των ΗΠΑ προειδοποιούνται να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο ξεσπάσματος επιδημίας κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών, όταν κουνούπια μολυσμένα από τον Ζίκα ίσως φτάσουν σε πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Φλόριντα, και σε μεσογειακές χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και βεβαίως η Ελλάδα.