Ένα νέο φάρμακο για τον καρκίνο δημιουργήθηκε από το ανοσοποιητικό σύστημα ανθρώπων που φαίνεται να είναι σε θέση να καταπολεμήσουν την ασθένεια.
Για χρόνια ο ιατρικός κόσμος προσπαθεί να βρει τη διαφορά μεταξύ επιθετικών καρκίνων που οδηγούν γρήγορα τον ασθενή στον θάνατο και μη θανατηφόρων μορφών καρκίνου. Αλλά τα τελευταία χρόνια η θεωρία που έχει προκύψει είναι ότι δεν υπάρχουν κατ’ ανάγκη «αδύναμοι» καρκίνοι, αλλά ανοσοποιητικά συστήματα ορισμένων ανθρώπων που είναι ιδιαίτερα ικανά στο να περιορίζουν τους όγκους.
Τώρα, ερευνητές στις ΗΠΑ εντόπισαν ένα αντίσωμα που πιστεύουν ότι είναι υπεύθυνο για αυτό και το μετέτρεψαν σε φάρμακο που επιτίθεται και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.
Ο καθηγητής Edward Patz, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα αντίσωμα αναπτύχθηκε που προέρχεται πλήρως από τον ανθρώπινο οργανισμό εξελίχθηκε σε αντικαρκινική θεραπεία. Θα μπορούσε να αποτελέσει μια εντελώς νέα προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου. Είναι συναρπαστικό, επειδή το αντίσωμα σκοτώνει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται σημαντικές παρενέργειες από την επίτευξη ελέγχου του όγκου. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να ρυθμίσουμε την ανοσολογική απόκριση και να αφήσουμε το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να αναλάβει είτε να σκοτώσει τον όγκο είτε να τον εμποδίσει να αναπτυχθεί».
Ο καθηγητής Patz, από το πανεπιστημίου Ντιουκ, είπε ότι είναι γιατρός για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν ενδιαφερόταν για την εξεύρεση «του επόμενου φάρμακου που σας δίνει δύο μήνες επιπλέον ζωής» από τον καρκίνο. Αυτό τον οδήγησε να διερευνήσει τις περιπτώσεις όπου ο καρκίνος είχε ανακαλυφθεί τυχαία, όπως όταν ένας ασθενής με αδιάγνωστο όγκο χειρουργήθηκε για κήλη.
«Αν δεν είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις, δεν θα είχαν βρει ότι έχουν καρκίνο, δεν θα το γνώριζαν ότι είχαν καρκίνο και θα είχαν κάποια στιγμή πεθάνει με τον καρκίνο, όχι από τον καρκίνο», είπε.
Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν για αποδείξεις που έδειχναν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αυτών των ανθρώπων ήταν κάπως διαφορετικό. Μετά τον εντοπισμό ενός αντισώματος ως πιθανό παράγοντα διαφοροποίησης, το έχουν πλέον δοκιμαστεί σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο και σε ποντίκια και δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των δοκιμών τους στην ιατρική επιθεώρηση Cell Reports.
Και στις δύο περιπτώσεις, το αντίσωμα σκότωσε τα καρκινικά κύτταρα. Τα ποντίκια πάντως πέθαναν τελικά από τον καρκίνο, αλλά ο καθηγητής Patz υποστηρίζει ότι αυτό ίσως συνέβη επειδή δεν τους δόθηκε επαρκής δόση. «Δείξαμε ότι σκότωσε τα καρκινικά κύτταρα – όχι απαραίτητα όλα, αλλά το φάρμακο έχει σαφώς επίδραση στα κύτταρα του όγκου», είπε.
Το φάρμακο φαίνεται επίσης να δημιουργεί μια πιο αποτελεσματική αντίδραση από το ανοσοποιητικό σύστημα και θεωρείται ότι θα μπορούσε «ενδεχομένως να έχει την μεγαλύτερη επίδραση στην έκβαση του καρκίνου μακροπρόθεσμα».
Ο καθηγητής πάντως παραδέχτηκε ότι η ιδέα ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μερικών ανθρώπων ήταν σε θέση να εμποδίσει τον καρκίνο να εξαπλωθεί στο σώμα – τον κύριο λόγο που οι άνθρωποι πεθαίνουν από την ασθένεια – ήταν ακόμα «αμφιλεγόμενη».
Οι ερευνητές είναι τώρα έτοιμοι να ξεκινήσουν τις κλινικές δοκιμές του φαρμάκου σε ασθενείς με καρκίνο.