Επείγουσα δράση για την καταπολέμηση της επιδημίας κίτρινου πυρετού στην Αφρική απαιτείται, σύμφωνα με ακαδημαϊκούς, εν μέσω ενδείξεων ότι τείνει να μετατραπεί σε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Με σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε κίνδυνο από τη θανατηφόρο ασθένεια στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική και τον κίνδυνο ξεσπάσματος της νόσου στην Ασία, ο καθηγητής ανοσολογίας Daniel Lucey και ο Lawrence Gostin, καθηγητής νομοθεσίας για την υγεία, ζήτησαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, τονίζοντας ότι οι καθυστερήσεις στο θέμα του Έμπολα είχε κόστισε πολλές ζωές.

Δήλωσαν επίσης ότι, λόγω της αύξησης των νέων λοιμωδών νόσων τα τελευταία χρόνια – γεγονός που οφείλεται εν μέρει στην κλιματική αλλαγή – θα πρέπει να δημιουργηθεί μια μόνιμη επιτροπή σε παγκόσμιο επίπεδο που να αποφασίζει πώς να ανταποκρινόμαστε στις νέες υγειονομικές απειλές που αναδύονται.

Η Ανγκόλα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο έλεος της χειρότερης επιδημίας κίτρινου πυρετού από το 1986, με περισσότερους από 250 θανάτους και η ασθένεια εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς στην Κένυα, την Ουγκάντα ​​και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Το Περού είχε επίσης τουλάχιστον 20 κρούσματα, ενώ αρκετά αναφέρθησαν και στην Κίνα, κυρίως ταξιδιώτες που επέστρεψαν στη χώρα από την Αγκόλα.

Σε ένα άρθρο με τίτλο «Επιδημία κίτρινου πυρετού: Μια νέα παγκόσμια υγεία έκτακτης ανάγκης;» που δημοσιεύεται στο περιοδικό JAMA, οι ακαδημαϊκοί του πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσιγκτον, προειδοποιούν: «Η διαφαινόμενη απειλή μιας σοβαρής έλλειψης εμβολίων κίτρινου πυρετού θα βοηθήσει την εξάπλωση της επιδημίας στην Αφρική και, ενδεχομένως, στη Λατινική Αμερική και την Ασία».

Εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζεται να εμβολιαστούν, καθώς αυτός είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την προστασία από τη νόσο, η οποία συνήθως μεταδίδεται από τα κουνούπια.

Ο ΠΟΥ, υποστήριξαν, θα πρέπει «να συγκαλέσει επειγόντως μια επιτροπή έκτακτης ανάγκης για τη συγκέντρωση κεφαλαίων, να συντονίζει μια διεθνή αντίδραση και να πιέσει για την παραγωγή περισσότερων εμβολίων».

«Προηγούμενες καθυστερήσεις του ΠΟΥ στη σύγκληση επιτροπών έκτακτης ανάγκης για τον ιό Έμπολα, και, ενδεχομένως, για τη συνεχιζόμενη επιδημία του ιού Ζίκα, κόστισαν ανθρώπινες ζωές και κάτι τέτοιο δεν πρέπει να επαναληφθεί», έγραψαν.

Από τον 17ο αιώνα υπήρξαν σποραδικά ξεσπάσματα της νόσου εκτός των συνηθισμένων περιοχών που εμφανίζεται στη Νότια Αφρική και τη Νότια Αμερική, συνήθως σε λιμάνια. Στην Ευρώπη συνέβη το 1730 και το 1821, ενώ υπήρξαν κρούσματα και στις ΗΠΑ, όπως στη Νέα Ορλεάνη το 1905, στο Μέμφις του Τενεσί το 1878 και στη Φιλαδέλφεια το 1793.

Ο κίτρινος πυρετός σκοτώνει ανθρώπους σε ένα ιδιαίτερα άσχημο τρόπο. Αρχικά προκαλεί πυρετός, οσφυαλγία, ρίγη και εμετούς για τρεις ή τέσσερις ημέρες. Μετά τη φαινομενική ανάρρωση, περίπου το 15% των ασθενών αντιμετωπίζουν έναν πολύ χειρότερο πυρετό που τους προκαλεί ίκτερο – αυτός είναι ο λόγος για την ονομασία της ασθένειας. Στη συνέχεια, μπορεί να ξεκινήσει η αιμορραγία από τα μάτια, τη μύτη και το στομάχι, με εκ νέου εμετούς και κράμπες. Περίπου οι μισοί ασθενείς από αυτούς θα πεθάνουν και δεν υπάρχει καμία θεραπεία για να σωθούν.