Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπάρχοντα φάρμακα μπορούν να κάνουν τα καρκινικά κύτταρα να «κολλήσουν», εμποδίζοντάς την εξάπλωσή τους στο σώμα.
Τα καρκινική κύτταρα βρίσκονται κανονικά σε συνεχή κίνηση και γρήγορα ξεμένουν από θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο, καθώς συνθλίβονται από τον ταχέως αναπτυσσόμενο όγκο.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τον όγκο και να εισβάλουν σε άλλα μέρη του σώματος ή να πεθάνουν. Περίπου το 90% των θανάτων από τη νόσο συμβαίνει μετά την εξάπλωση του καρκίνου σε άλλα όργανα του σώματος.
Όμως ερευνητές που χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ έχουν πλέον ανακαλύψει ένα βασικό τμήμα της διαδικασίας που επιτρέπει στα κύτταρα να κυκλοφορούν και κατάφεραν να την εμποδίσουν σε εργαστηριακές δοκιμές.
Όταν τα τροποποιημένα καρκινικά κύτταρα εγχύθηκαν στους μαστούς θηλυκών ποντικιών, δημιουργήθηκαν όγκοι αλλά δεν εξαπλώθηκαν στους πνεύμονες, το συκώτι ή στα οστά.
Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγήτρια Kay MacLeod, του Τμήματος για την Έρευνα του Καρκίνου Ben May στο πανεπιστήμιο του Σικάγο, δήλωσε ότι οι ερευνητές αποφάσισαν να μάθουν τι θα συμβεί αν διακοπεί μια διαδικασία που ονομάζεται αυτοφαγία στα καρκινικά κύτταρα.
Η αυτοφαγία παίζει ρόλο… νοικοκυράς στα υγιή κύτταρα, εκκαθαρίζοντας κατεστραμμένο υλικό και κακοσχηματισμένες πρωτεΐνες, εξαλείφοντας παθογόνα και βοηθώντας στην άμυνα εναντίον του καρκίνου.
Αλλά όταν τα γονίδια που συνδέονται με την αυτοφαγία αποκλείστηκαν από τα καρκινικά κύτταρα, σταμάτησαν να κινούνται: «Κυριολεκτικά “κολλάνε”. Μέσα από το μικροσκόπιο, μπορείτε να δείτε τα κύτταρα να ταλαντώνονται, προσπαθούν να κινηθούν, να αποκτήσουν νέες προεξοχές, να μεταναστεύσουν, αλλά δεν μπορούν», δήλωσε η MacLeod.
Τα καρκινικά κύτταρα μετακινούνται δημιουργώντας μια «προεξοχή» από πρωτεΐνη, η οποία «κολλάει» σε κάτι που βρίσκεται έξω από αυτά. Στη συνέχεια τραβούν τον εαυτό τους προς τα μπροστά και η «κολλημένη» πρωτεΐνη διαλύεται μέσω της αυτοφαγίας, ώστε να επαναληφθεί η διαδικασία και να συνεχίσουν τα καρκινικά κύτταρα να μετακινούνται. Αλλά αν αυτή η διαδικασία διακοπεί, παραμένουν «κολλημένα».
«Βασικά, τα τροποποιημένα καρκινικά κύτταρα με ανεπάρκεια αυτοφαγίας δεν μπορούν να μεταναστεύσουν και να ταξιδέψουν σε άλλη θέση. Αυτός είναι ο λόγος που θεωρούμε ότι η αναστολή της αυτοφαγίας θα μπορούσε να εμποδίσει τη μετάσταση των όγκων».
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Cell σημειώνει ότι υπάρχουν ήδη φάρμακα ικανά να διαταράξουν τη λειτουργία της αυτοφαγίας.
Ένα από αυτά, η υδροξυχλωροκίνη, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της ελονοσίας και άλλων παθήσεων, ενώ δοκιμάζεται επίσης σε κλινικές δοκιμές για την επιβράδυνση της ανάπτυξης όγκων.