Η εφηβεία δεν είναι η πιο εύκολη φάση στη ζωή του ανθρώπου, καθώς η αλλαγή από παιδί σε ενήλικα προκαλεί κάθε είδους αναταράξεις, σωματικές και συναισθηματικές. Οι επιστήμονες όμως τώρα έχουν φτάσει σε μια εξήγηση για το γιατί μερικοί έφηβοι περνούν από μια αδέξια φάση.
Η έρευνα δείχνει ότι ο εγκέφαλος προσπαθεί να «χειριστεί» την αλλαγή του ύψους του σώματος κατά τη διάρκεια της απότομης ανάπτυξης. Τα αγόρια που ψηλώνουν απότομα κινούνται αδέξια για ένα διάστημα, καθώς ο εγκέφαλός τους προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, σύμφωνα με τους ιταλούς επιστήμονες.
Αντίθετα, οι έφηβοι που ψηλώνουν αργά και σταθερά παραμένουν πιο συντονισμένοι, υποστηρίζει η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Μπολόνια που διεξήγαγαν τη μελέτη.
Η επικεφαλής ερευνήτρια ΔΡ Maria Cristina δήλωσε ότι μια ξαφνική αύξηση του ύψους επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να ελέγχει τις συνηθισμένες κινητικές δεξιότητες, όπως το περπάτημα.
«Οι έφηβοι έχουν την τάση να προσπαθούν να ελέγχουν το σώμα τους όπως πριν όταν μεγαλώνουν, αλλά η ικανότητα για κινητικό έλεγχο συνδέεται με τις διαστάσεις του σώματος», είπε.
«Μετά από απότομη ανάπτυξη, το σώμα χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στις αλλαγές που συνέβησαν. Κατά το διάστημα αυτό, ένας έφηβος μπορεί να περπατάει αδέξια. Αντίθετα, οι έφηβοι που μεγαλώνουν σταθερά είναι σε θέση να χειριστούν καλύτερα τις αλλαγές και έτσι να διατηρήσουν μια ομαλότητα στο περπάτημα και στις κινήσεις τους».
Οι ερευνητές μελέτησαν 88 αγόρια στην εφηβεία, ηλικίας 15 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες – εκείνοι που ψήλωσαν περισσότερα από 3 εκατοστά κατά τη διάρκεια των τριών μηνών της μελέτης και εκείνοι που ψήλωσαν μόνο 1 εκατοστό ή και λιγότερο.
Στη συνέχεια ανέλυσαν πτυχές της βάδισης, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπίας, της ικανότητας για περπάτημα και την τακτικότητα του διασκελισμού.
Τα αγόρια περπατούσαν κατά μήκος ενός διαδρόμου με ασύρματους αισθητήρες στην πλάτη και τα πόδια τους, ενώ καλούνταν να εκτελέσουν αριθμητικές πράξεις στο μυαλό τους ενώ περπατούσαν.
Τα αγόρια που δεν είχαν απότομη ανάπτυξη περπατούσαν πιο ομαλά και ο διασκελισμός τους ήταν πιο τακτικός σε σχέση με όσα ψήλωσαν απότομα, σύμφωνα με όσα ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο BioMedical Engineering OnLine.