Διακόσια κρούσματα του ιού Ζίκα έχουν ήδη επιβεβαιωθεί στο Πράσινο Ακρωτήριο, ενώ υπάρχουν και χιλιάδες ύποπτα κρούσματα, στο πρώτο ξέσπασμα σε αφρικανικό έδαφος της επιδημίας που έπληξε τη Νότια Αμερική, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τρεις περιπτώσεις βρεφών με μικροκεφαλία – ασυνήθιστα μικρό κεφάλι που συνδέεται με την ελλιπή ανάπτυξη του εγκεφάλου – έχουν ήδη καταγραφεί στο νησί που βρίσκεται στα ανοικτά της Σενεγάλης, στη δυτική ακτή της Αφρικής, με 170 έγκυες γυναίκες να βρίσκονται μεταξύ εκείνων που έχουν μολυνθεί.

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε ότι υπάρχουν υποψίες για περισσότερα από 7.500 κρούσματα, αλλά ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Αν και υπάρχει αφρικανικό στέλεχος του ιού Ζίκα, υπάρχει ο φόβος ότι δεν προκαλεί ανοσία από το ασιατικό στέλεχος του ιού που «χτύπησε» τη Νότιο Αμερική.

Ο Δρ Matshidiso Moeti, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική, δήλωσε: «Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, διότι είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η επιδημία εξαπλώνεται πέρα ​​από τη Νότια Αμερική και βρίσκεται στο κατώφλι της Αφρικής».

Ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε ότι είναι η «πρώτη φορά που το στέλεχος του Ζίκα που είναι υπεύθυνο για τα κρούσματα που συνδέονται με νευρολογικές διαταραχές και μικροκεφαλία έχει ανιχνευθεί στην Αφρική». Παράλληλα προειδοποίησε τις χώρες που βρίσκονται στην περιοχή να αυξήσουν την ενημέρωση του κοινού για τη νόσο και να «προωθήσουν μέτρα για την προστασία από τη μετάδοση του ιού από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, αλλά και τη μετάδοση μέσω σεξουαλικής επαφής».

Ο καθηγητής Paul Hunter από το πανεπιστήμιο του East Anglia, δήλωσε ότι η ασθένεια  «σχεδόν σίγουρα» θα εξαπλωθεί πλέον και στην ηπειρωτική Αφρική: «Από τη στιγμή που κατάφερε να “πατήσει” στην Αφρική, είναι πολύ πιθανό να εξαπλωθεί δραματικά», είπε. «Πιθανώς να μετατραπεί σε μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή από ό, τι στη Νότια Αμερική».

Ενώ ο κίνδυνος είναι μικρός για τους κατοίκους χωρών με ξηρό κλίμα, όπως ο Νίγηρας και το Τσαντ, ο καθηγητής Hunter υποστήριξε ότι οι κάτοικοι των χωρών με υγρό κλίμα που ευνοεί τα κουνούπια, όπως το Κονγκό, η Ουγκάντα, η Τανζανία, η Κένυα και η Ζιμπάμπουε θα μπορούσαν να επηρεαστούν σημαντικά.

Είπε επίσης, ότι ενώ και το αφρικανικό στέλεχος του Ζίκα θα μπορούσε να προκαλέσει μικροκεφαλία, επειδή οι κάτοικοι συνήθως «κολλάνε» τον ιό όταν είναι παιδιά, οι γυναίκες τείνουν να έχουν ανοσία όταν μένουν έγκυες.

Η ανοσία στο αφρικανικό στέλεχος θα μπορούσε να παρέχει κάποια ανοσία ενάντια στο ασιατικό, αλλά μπορεί επίσης να κάνει τα πράγματα χειρότερα: Για παράδειγμα, η μόλυνση από μια εκδοχή του δάγκειου πυρετού παρέχει ανοσία σε ένα διαφορετικό στέλεχος για περίπου 10 με 15 χρόνια, όμως όσοι μολύνονται μετά από αυτή την περίοδο νοσούν πολύ πιο βαριά.