Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες για την εξάπλωση του ιού Ζίκα εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, τον Αύγουστο, παρά τις εκκλήσεις από μέρος της ιατρικής κοινότητας για αναβολή ή διεξαγωγή τους σε άλλη περιοχή της Βραζιλίας.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΠΟΥ, ο Δρ Bruce Aylward, δήλωσε ότι υπάρχουν σχέδια εκτίμησης του κινδύνου και επανέλαβε ότι δεν υπήρχε λόγος να καθυστερήσει η διεξαγωγή των Αγώνων. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Ρίο Eduardo da Costa Paes δήλωσε ότι τα κουνούπια που μεταφέρουν την ασθένεια έχουν εξαλειφθεί.

Οι αξιωματούχοι προχώρησαν σε αυτές τις δηλώσεις απαντώντας σε μια ανοικτή επιστολή από επιστήμονες που υποστήριξαν ότι ήταν «ανήθικο» να γίνουν κανονικά οι Αγώνες, παρά την επιδημία. Η επιστολή ανέφερε επίσης η παγκόσμια ιατρική κοινότητα θα πρέπει να επανεξετάσει τις οδηγίες προς το κοινό για τον Ζίκα.

Μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου, η Βραζιλία κατέγραψε πάνω από 90.000 πιθανά κρούσματα του ιού. Ο αριθμός των βρεφών που γεννήθηκαν με γενετικές ανωμαλίες που συνδέονται με τον ιό ανήλθε σε 4.908 τον Απρίλιο.

Ο Δρ Aylward, επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, δήλωσε εκτελείται ήδη ένα πρόγραμμα αξιολόγησης του κινδύνου «για την ασθένεια και τους κινδύνους που κρύβει, τόσο για τα άτομα που θα μολυνθούν από τον ιό όσο και για εκείνους οι οποίοι ενδέχεται να εκτεθούν στη συνέχεια». Επιπλέον, είπε, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες είχαν κάνει μελέτες για τον ΠΟΥ, σχετικά με τις επιπτώσεις της επιδημίας στα ταξίδια και το εμπόριο.

«Αυτά είναι δύο από τα ακριβή μέτρα που η ομάδα μας έχει ζητήσει και αυτά ακριβώς γίνονται, απλώς θα πρέπει να ενημερώσουμε καλύτερα τον κόσμο γι’ αυτό».

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο για να καθυστερήσουν οι Αγώνες ή να αλλάξει ο τόπος διεξαγωγής τους.

Ο Δρ Aylward είπε ότι η έκκληση για αναβολή των Αγώνων δεν μπορεί να αποκλειστεί ως πιθανότητα για το μέλλον, αλλά «όλα τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα σήμερα υποδηλώνουν ότι οι Αγώνες θα πρέπει σίγουρα να διεξαχθούν».

Ο ίδιος επανέλαβε βεβαίως την προειδοποίηση του ΠΟΥ ότι οι γυναίκες που είναι έγκυες ή προσπαθούν να μείνουν έγκυες δεν θα πρέπει να ταξιδεύουν στη ζώνη όπου υπάρχει ο ιός Ζίκα ή να εκτεθούν σε συντρόφους οι οποίοι μπορεί να έχουν μολυνθεί.

Σε ανοιχτή επιστολή τους, 150 επιστήμονες υποστήριξαν ότι το πρόγραμμα εξάλειψης των κουνουπιών που μεταφέρων τον ιό έχει αποτύχει στη Βραζιλία. Ανέφεραν αυτό, και το «αποδυναμωμένο» σύστημα υγείας της χώρας, ως λόγους για την αναβολή ή μετακίνηση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην απάντησή του, ο δήμαρχος του Ρίο Eduardo da Costa Paes ανέφερε ότι η πόλη έχει πάνω από 3.000 υπαλλήλους υγείας για την παρακολούθηση της παρουσίας κουνουπιών σε όλο το Ρίο, ότι οι επιθεωρήσεις θα ενταθούν τον Αύγουστο, μια εποχή του έτους που υπάρχουν ούτως ή άλλως λιγότερα κουνούπια και ότι μια ομάδα απεντόμωσης θα αναλάβει δράση εστιάζοντας στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις ένα μήνα πριν από τους Αγώνες.