Μια πραγματικά σοκαριστική είδηση έρχεται από την Ινδία: τουλάχιστον 2.234 άνθρωποι μολύνθηκαν από τον θανατηφόρο ιό HIV εξαιτίας μεταγγίσεων μολυσμένου αίματος σε δημόσια νοσοκομεία – και αυτό μόνο τους τελευταίους 17 μήνες!

Οι πληροφορίες δημοσιοποιήθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό για τον Έλεγχο του Aids της Ινδίας, μετά από αίτηση που κατατέθηκε από ακτιβιστή για την ελευθερία στην πληροφόρηση, Chetan Kothari. O ίδιος δήλωσε ότι ήταν «σοκαρισμένος» από την αποκάλυψη – κάτι απολύτως δικαιολογημένο.

Η Ινδία έχει περίπου 2.090.000 άτομα που ζουν με τον ιό HIV ή έχουν αναπτύξει AIDS.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των ασθενών που μολύνθηκαν με τον ιό HIV, ως αποτέλεσμα μεταγγίσεων με μολυσμένο αίμα στα νοσοκομεία της χώρας, ήταν από τη βόρεια πολιτεία του Ουτάρ Πραντές, στην οποία καταγράφηκαν 361 περιπτώσεις, ανέφερε ο Chetan Kothari.

Ακολούθησαν οι δυτικές πολιτείες Γκουτζαράτ με 292 περιπτώσεις και Μαχαράστρα με 276 περιπτώσεις. Η ινδική πρωτεύουσα, το Δελχί, δεν αποτέλεσε εξαίρεση καθώς καταγράφηκαν και εκεί 264 παρόμοιες περιπτώσεις.

«Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία, όπως παρέχονται από τον Εθνικό Οργανισμό για τον Έλεγχο του AIDS, ο οποίος ελέγχεται από την κυβέρνηση . Πιστεύω ότι οι πραγματικοί αριθμοί θα μπορούσαν να είναι διπλάσιοι ή τριπλάσιοι», υποστήριξε ο Chetan Kothari.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, είναι υποχρεωτικό για τα νοσοκομεία να ελέγχουν τους δωρητές αίματος αλλά και το αίμα που προσφέρουν για τον ιό HIV, τις ηπατίτιδες B και C, την ελονοσία και άλλες λοιμώξεις.

«Όμως κάθε τέτοιο τεστ κοστίζει 1.200 ρουπίες (περίπου 18 δολάρια) και τα περισσότερα νοσοκομεία στην Ινδία δεν έχουν τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για να διεξάγουν τους ελέγχους. Ακόμη και σε μια πολύ μεγάλη πόλη, όπως η Βομβάη, μόνο τρία ιδιωτικά νοσοκομεία διαθέτουν εγκαταστάσεις για έλεγχο του αίματος για τον HIV. Ακόμη και τα μεγαλύτερα κρατικά νοσοκομεία δεν έχουν την τεχνολογία για τον έλεγχο του αίματος για τον ιό HIV», υποστήριξε ο ινδός ακτιβιστής.

«Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως», πρόσθεσε.