Οι επιστήμονες έχουν κάνει ένα «πολύ θετικό βήμα» για τη δημιουργία ενός καθολικού εμβολίου κατά του καρκίνου το οποίο ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στου όγκους που έχουν δημιουργηθεί στο σώμα σαν να ήταν ιοί.
Γράφοντας στο περιοδικό Nature, μια διεθνής ομάδα ερευνητών περιέγραψε πως είχαν πάρει τμήματα του γενετικού κώδικα RNA του καρκίνου, τα τοποθέτησαν σε μικροσκοπικά νανοσωματίδια λίπους και στη συνέχεια μετέφεραν με ένεση το μείγμα στο αίμα τριών ασθενών που βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.
Το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών απάντησε σε αυτή τη θεραπεία με την παραγωγή Τ-κυττάρων που είχαν σχεδιαστεί για να επιτεθούν στον καρκίνο.
Το εμβόλιο βρέθηκε επίσης να είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση επιθετικών όγκων σε ποντίκια, σύμφωνα με τους ερευνητές, επικεφαλής των οποίων είναι ο καθηγητής Ugur Sahin από το πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg της Γερμανίας.
«Τέτοια εμβόλια είναι γρήγορα και φθηνά στην παραγωγή τους και σχεδόν οποιοδήποτε αντιγόνο (μια πρωτεΐνη στην επιτίθεται το ανοσοποιητικό σύστημα) του όγκου μπορεί να κωδικοποιηθεί από το RNA», έγραψαν οι ερευνητές. «Έτσι, η νανοσωματιδιακή RNA ανοσοθεραπεία που εισάγεται εδώ μπορεί να θεωρηθεί ως γενικής εφαρμογής νέα τάξη εμβολίων για την ανοσοθεραπεία του καρκίνου».
Η μελέτη ανέφερε ότι οι τρεις ασθενείς έλαβαν χαμηλές δόσεις του εμβολίου και ο σκοπός της μελέτης δεν ήταν να ελέγξει το πόσο καλά λειτουργούσε το εμβόλιο. Ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών φάνηκε να αντιδρά, δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι οι καρκίνοι τους εξαφανίστηκαν.
Σε έναν ασθενή, ο όγκου σε έναν λεμφαδένα μίκρυνε μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Ένας άλλος ασθενής, οι όγκοι του οποίου είχαν αφαιρεθεί χειρουργικά, ήταν χωρίς καρκίνο επτά μήνες μετά τον εμβολιασμό.
Ο τρίτος ασθενής είχε οκτώ όγκους που είχαν εξαπλωθεί από τον αρχικό καρκίνου του δέρματος στους πνεύμονές τους. Αυτοί οι όγκοι παρέμειναν «κλινικά σταθεροί» μετά τον εμβολιασμό του, ανέφερε η μελέτη.
Το εμβόλιο, το οποίο χρησιμοποίησε μια σειρά από διαφορετικά τμήματα του RNA του όγκου, ενεργοποίησε δενδριτικά κύτταρα που επιλέγουν στόχους για να επιτεθεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Ακολούθησε μια ισχυρή αντίδραση από τα Τ-κύτταρα που κανονικά αντιμετωπίζουν μολύνσεις.
Η ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου προκαλεί σημαντικό ενθουσιασμό στην ιατρική κοινότητα. Χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνων, με έναν αριθμό ασθενών να γνωρίζει ύφεση της νόσου για περισσότερο από 10 χρόνια μετά τη θεραπεία.
Αν και η παραδοσιακή θεραπεία του καρκίνου των όρχεων και άλλων μορφών της νόσου μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ίαση, ο καρκίνος του πνεύμονα, το μελάνωμα και ορισμένες μορφές καρκίνου του εγκεφάλου και του λαιμού έχουν αποδειχθεί δύσκολες να θεραπευτούν.
Να είσαι είμαστε σε θέση να προσφέρουμε μια αποτελεσματική θεραπεία στην κυκλοφορία του αίματος του ασθενούς θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Το εμβόλιο επίσης φαίνεται να έχει περιορισμένες παρενέργειες, σαν γρίπη, σε αντίθεση με τις ακραίες παρενέργειες που προκαλεί η χημειοθεραπεία.
Η έρευνα ωστόσο είναι σε πρώιμο στάδιο και θα απαιτηθούν αρκετές ακόμη δοκιμές για να είμαστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητά του.