Περισσότερη προσοχή στην έρευνα για την ψυχική υγεία θα πρέπει να δοθεί στο άγχος, καθώς εμφανίζεται πιο συχνά από ό, τι νομίζουμε, λέει μια παγκόσμια μελέτη για τη διαταραχή.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, δήλωσαν ότι οι γυναίκες, οι νέοι κάτω των 35 ετών και τα άτομα με προβλήματα υγείας ήταν οι πληθυσμιακές ομάδες που πλήττονται περισσότερο, υπολογίζοντας ότι τέσσερα σε κάθε 100 άτομα επηρεάζονται από το άγχος.

Αλλά η μελέτη τόνισε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διευκρινίσουμε ποιες άλλες πληθυσμιακές ομάδες βρίσκονται επίσης σε σημαντικό κίνδυνο να εμφανίσουν άγχος.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Brain and Behavior, είναι μια ανασκόπηση 48 ερευνών σε παγκόσμιο επίπεδο και διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από αγχώδεις διαταραχές κάθε χρόνο στην ΕΕ.

Η βόρεια Αμερική πιστεύεται ότι πλήττεται περισσότερο, με οκτώ στους 100 ανθρώπους να εμφανίζουν άγχος, ενώ η Ανατολική Ασία επηρεάζονται λιγότερο (τρεις στους 100).

Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των ανθρώπων που υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές παρέμεινε σχετικά σταθερό μεταξύ του 1990 και του 2010, οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι είναι ένα πρόβλημα το οποίο σπανίως ερευνάται, σε αντίθεση με την κατάθλιψη.

Η επικεφαλής συγγραφέας Olivia Remes, από το τμήμα της Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, δήλωσε ότι οι αγχώδεις διαταραχές μπορούν να κάνουν τη ζωή πολύ δύσκολη: «Έχει δοθεί πολλή έμφαση στην κατάθλιψη – η οποία είναι σημαντική – αλλά το άγχος είναι εξίσου σημαντικό και εξουθενωτικό. Μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη άλλων ασθενειών και ψυχιατρικών διαταραχών, αυξάνει τον κίνδυνο για αυτοκτονία και συνδέεται με υψηλό κόστος για την κοινωνία».

Και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό για τις υπηρεσίες υγείας, να κατανοήσουν πόσο συχνές είναι οι αγχώδεις διαταραχές και ποιες ομάδες ανθρώπων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γυναίκες βρέθηκαν να είναι δύο φορές πιο πιθανό να βιώσουν άγχος, από ότι οι άνδρες. Η Olivia Remes είπε ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε ορμονικές διαταρχές, στο ότι οι γυναίκες είναι γενικά πιο επιρρεπείς στο στρες ή στον παραδοσιακό τους ρόλο στη φροντίδα των παιδιών.

Επίσης, η μελέτη αναφέρει ότι τα άτομα με χρόνιες παθήσεις διατρέχουν επίσης ιδιαίτερο κίνδυνο, προσθέτοντας ένα επιπλέον πρόβλημα στις ζωές τους. Για παράδειγμα, το 32% των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν αγχώδεις διαταραχές, όπως και 15 έως 23% των ασθενών με καρκίνο.

Τι είναι η αγχώδης διαταραχή;
Είναι τα συναισθήματα ανησυχίας και φόβου που επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορούν να γίνουν ισοπεδωτικά, επηρεάζοντας την καθημερινή ζωή.

Οι σωματικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, αίσθημα ναυτίας και ανήσυχο ύπνο.