Η χρήση μιας τεχνικής εξωσωματικής γονιμοποίησης που περιλαμβάνει DNA από τρεις ανθρώπους, φτάνει ένα βήμα πιο κοντά στην αποδοχή της, χάρη σε με μια μελέτη που δείχνει ότι είναι ασφαλής για το έμβρυο.

Με αυτή τη μέθοδο οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ προσπαθούν να βοηθήσουν γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο μεταβίβασης σοβαρών γενετικών διαταραχών στους απογόνους τους, να αποκτήσουν ένα υγιές παιδί. Πέρυσι, η Μεγάλη Βρετανία ενέκρινε σχετική νομοθεσία που επιτρέπει τη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση DNA από μια γυναίκα-δότη, πέρα από εκείνο της μητέρας και του πατέρα.

Η μέθοδος, που είναι γνωστή ως πρώιμη προπυρηνική μεταφορά, περιλαμβάνει την αφαίρεση του βασικού γενετικού υλικού των γονέων από το έμβρυο μέσα σε λίγες ώρες από τη γονιμοποίηση, αφήνοντας πίσω τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια της γυναίκας. Στη συνέχεια, το DNA των γονιών, το οποίο περιέχει όλα τα βασικά γονίδια που είναι υπεύθυνα για τον χαρακτήρα και την εμφάνιση, μεταφέρεται σε έμβρυο της γυναίκας-δότη, από το  οποίο έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας του αλλά περιέχει υγιή μιτοχόνδρια.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature και στην οποία εξετάστηκαν περισσότερα από 500 ωάρια από 64 γυναίκες, διαπίστωσε ότι η νέα διαδικασία δεν επηρέασε δυσμενώς την ανάπτυξη του εμβρύου και μείωσε σημαντικά τον αριθμό των ελαττωματικών μιτοχονδρίων που μεταβιβάζονται από την μητέρα.

Ο καθηγητής Doug Turnbull, διευθυντής του Κέντρου Μιτοχονδριακών Νοσημάτων στο πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ και εκ των επικεφαλείς της έρευνας, δήλωσε: «Είναι μια σημαντική εξέλιξη για την πρόληψη της μετάδοσης μιτοχονδριακών νόσων». Η καθηγήτρια Mary Herbert πρόσθεσε: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι η τεχνική που έχουμε αναπτύξει θα προσφέρει στις γυναίκες τη δυνατότητα μείωσης του κινδύνου μετάδοσης προβληματικού μιτοχονδριακού DNA στα παιδιά τους».

Τα μιτοχόνδρια είναι μικροσκοπικές δομές που βρίσκονται έξω από τον πυρήνα του κυττάρου και μετατρέπουν την τροφή σε αξιοποιήσιμη ενέργεια.

Γενετικές βλάβες στο μιτοχονδριακό DNA σημαίνει ότι το σώμα έχει ανεπαρκή ενέργεια για να πραγματοποιήσει βασικές λειτουργίες του και μπορεί να προκαλέσει ένα τεράστιο φάσμα σοβαρών ασθενειών. Τα μιτοχόνδρια περνούν πάντα από τη μητέρα στο παιδί και έχουν τη δική τους μικρή ποσότητα DNA, αλλά δεν επηρεάζουν την εμφάνιση ή την προσωπικότητα.

Η νέα τεχνική σημαίνει ότι τα υγιή μιτοχόνδρια της δότριας θα συνδυάζονται με το DNA των γονέων. Αν και θα οδηγούσε σε μωρά με περίπου μόλις 0,1% του DNA τους από τη δεύτερη γυναίκα, αυτό το γενετικό υλικό θα περάσει και στις επόμενες γενιές.

Η δημοσίευση των στοιχείων για την ασφάλεια της μεθόδου ήταν το τελευταίο κομμάτι των επιστημονικών δεδομένων που απαιτούνται από τη ρυθμιστική αρχή της Μεγάλης Βρετανίας, την Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA), η οποία αναμένεται να εκδώσει την τελική απόφαση για να επιτραπεί ή όχι η μέθοδος.