Περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε συνθήκες φωτορύπανσης – το φαινόμενο υπερβολικού φωτισμού που παρατηρείται στα αστικά κέντρα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μία νέα μελέτη.
Οι επιστήμονες εξηγούν στο περιοδικό Science Advances πως επίγειες μετρήσεις και δορυφορικά δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν έναν άτλαντα του κόσμου διανθισμένο με τεχνητό φωτισμό.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης, του Κουβέιτ και του Κατάρ έχουν να αντιμετωπίσουν τον φωτεινότερο νυχτερινό ουρανό, ενώ αντίθετα, οι άνθρωποι που ζουν στο Τσαντ, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Μαδαγασκάρη επηρεάζονται λιγότερο από τη φωτορύπανση.
Ο Δρ Christopher Kyba, από το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες στο Πότσνταμ, δήλωσε: «Το τεχνητό φως στο περιβάλλον μας έρχεται από πολλές διαφορετικές πηγές. Τα φώτα στους δρόμους είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, αλλά έχουμε και τα φώτα που φέγγουν από τα παράθυρα στα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας, από τους προβολείς των αυτοκινήτων μας και τις φωτεινές διαφημιστικές πινακίδες».
Ο χάρτης της φωτορύπανσης αποκαλύπτει ότι το 83% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 99% των Ευρωπαίων και των κατοίκων των ΗΠΑ, ζουν κάτω από έναν νυχτερινό ουρανό που είναι σχεδόν 10% φωτεινότερος από τη φυσική του κατάσταση, στην οποίο φωτίζεται μόνο από το φως του φεγγαριού και των άστρων.
Όμως για ορισμένους ανθρώπους, η φωτορύπανση είναι ακόμη μεγαλύτερη, όπως υποστηρίζει ο Δρ Kyba. «Περίπου το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού ακόμη και τις νυκτερινές ώρες δεν χρησιμοποιεί καθόλου τη νυχτερινή τους όραση (σ.σ. τη φυσική λειτουργία του οπτικού νεύρου για να βλέπουμε στο σκοτάδι, κατά την οποία βλέπουμε κατά βάση ασπρόμαυρα)», εξήγησε.
Στη Σιγκαπούρη, το σύνολο του πληθυσμού ζει κάτω από αυτό το ακραίο επίπεδο τεχνητού φωτισμού και είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει αρκετά άλλα μέρη του κόσμου. «Το 20% των ανθρώπων στην Ευρώπη και το 37% των ανθρώπων στις ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούν τη νυχτερινή όραση τους», είπε ο Δρ Kyba. «Είναι πραγματικά ένα τεράστιο νούμερο».
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι νύχτες που γίνονται ποτέ πιο σκοτεινές από το λυκόφως επηρεάζουν τα νυκτόβια ζώα, ενώ η το φαινόμενο έχει συνδεθεί με διαταραχές του ύπνου και ασθένειες στους ανθρώπους.
Ο Δρ Kyba δήλωσε ότι ενώ ο φωτισμός είναι σημαντικός για την ανάπτυξη και την ασφάλεια, η τεχνολογία του χρειάζεται να βελτιωθεί: «Υπάρχουν πολλά φώτα στους δρόμους που δεν είναι ιδιαίτερα καλά σχεδιασμένα. Φωτίζουν σημεία που δεν χρειάζεται – ψηλά στον ουρανό, για παράδειγμα, κάτι που δεν είναι πραγματικά χρήσιμο για κανέναν».
«Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός καλά φωτισμένου δρόμου, που προσφέρει ευκολία και ασφάλεια στους κατοίκους και μιας φωτεινής οδού, η οποία έχει πάρα πολύ φως που δεν βοηθά κανένα».
Οι ερευνητές λένε ότι καλύτερα σχεδιασμένος δημόσιος φωτισμός θα μπορούσε να βοηθήσει στην μείωση της φωτορύπανσης: φώτα μικρότερης έντασης, που απενεργοποιούνται όταν δεν χρησιμοποιούνται, θα μπορούσαν να συμβάλει στη μείωση της φωτορύπανσης αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας.